RSS

Notícies

06 de maig de 2008

La Cara B del Ple d'abril

"AMB EL CUL A L'AIRE", Anton Tàpies dixit

CORI - Oficina de Comunicació

Si algun cop heu dubtat d'anar a veure algun Ple, per favor, el pròxim cop no ho dubteu. Possiblement és l'únic lloc on gratuïtament s'hi poden veure els espectacles més esperpèntics del món. Això si, per vindre a veure el Ple no deixis el cotxe mal aparcat o te'l fotrà la grua

El mixet és molt murri 

PREFACI

Avui en dia i vist com estan les coses, cada Ple municipal acaba sent temàtic de forma oficial o alternativa.

Vull dir que pel desembre havia de ser els pressupostos municipals, pel gener era el PAM, el febrer es va convertir en el Ple de Barraques, pel març es va convertir en el Ple de l'aigua, i aquest mes d'abril s'havia de convertir en el Ple de les nòmines dels Regidors o en el Ple de Sant Jordi, degut al panorama que va haver-hi, però una mà negre, el va convertir en el Ple de les fotografies de l'Ariel Santamaria amb el cul a l'aire.

CAPÍTOL 1

"Historia de dues fotografies"

A finals de juny del 2006, em sembla que era el dia 30 o 31 de juny, l'Ariel Santamaria i la Banda del Doctor Juantxi vam actuar al Senglar Rock de LLeida. Eren les 12 del mig dia i estàvem a 40 graus a l'ombra. Em vaig ficar el tratge blau i vaig acabar el concert fent un dels meus estriptis característics (després de tocar gairebé 70 minuts). Sempre he pensat que per connectar millor amb l'esperit salvatge del Rock and Roll, "música de la jungla" que en deien, has de fer alguna "perfomance" simbòlica d'aquest fet ancestral, i que millor que despilotar-se per demostrar-ho millor. Això fa deu anys que ho faig en escena (quan sento les vibracions adequades), i l'IGGY POP ja en fa quaranta que ho fa.

Doncs bé, un fotògraf del festival, va fer un reportatge del nostre concert i va penjar per internet les fotografies més frikis del festival i evidentment n'havia de triar alguna del grup més juantxi que havia passat pel festival aquell any.

Aquestes dues fotografies (de cara i de cul) van ser imprimides en color per una mà negre (de dins o de fora de l'ajuntament), encara no ho sabem, espero que l'Alcalde farci les investigacions oportunes. I foren col.locades una per una damunt de cada pupitre de regidor. Vull dir que hi havia 54 fotografies repartides de dos en dos per tot el Ple, inclòs Alcalde i tinents alcaldes. Fotografíes tamany foli. Ben col.locadetes entre les fulles en blanc i l'aigua mineral que té cada regidor al seu pupitre corresponent. Calculo que la persona (si va ser una sola) que col.locà tot això, va trigar com a mínim cinc minuts de rellotge en portar a terme aquesta tasca.

Jo vaig ser de les darreres persones en entrar al Ple, i tothom ja estava escandalitzat contemplant aquestes fotos. Tots els regidors em miraven perplexos i al.lucinats com si allò hagués sigut obra meva. Algú fins i tot em va fotre bronca de per que feia espectacles d'aquella mena i com m'havia deixat fer fotografies així. N'hi havia d'altres que sospitaven que havia sigut jo el qui havia col.locat aquelles fotos tan políticament incorrectes. Tan perplexe em vaig quedar que immediatament es van adonar que jo no havia estat, degut a que vaig contemplar aquell fet amb la mateixa cara d'al.lucinat que ells. Realment vaig restar "shockejat" durant uns minuts. Després però vaig interpretar aquest acte com que algú em volia advertir o avisar d'alguna cosa que no estava fent bé com a polític o regidor de la CORI, o si, depèn de com es miri.

CAPÍTOL 2

"Historia d'unes nòmines"

El fet més destacat per aquest Ple d'abril, segons el meu parè, havia de ser les dues mocions que presentàvem.

Una era, demanar que el Ple Municipal aprovés que tots els Regidors, tinents alcaldes i alcalde, mostressin les seves nòmines en públic (sous, dietes, complements, tot, fins l'últim euro públic), per que els ciutadans ho puguin conèixer. Això ho fan en molts països d'Europa, fins i tot hi ha algun diputat socialista que algun cop ha penjat la seva nòmina per internet.

Naltros també ho vam fer amb la primera nòmina que vaig cobrar el mes de setembre de l'any passat. I ara quan pugui penjaré la resta. En totes, fins ara, m'ingressen el mateix, 1880 euros mensuals bruts a nivell de dietes, per que no cobro sou, sinó les dietes que cobra tothom per assistir al Ple, a les comissions informatives i per ser portaveu del grup municipal de la CORI. Després em fan la retenció del 16 per cent, i els 1880 euros es converteixen en 1579. Parlo de cobrar dietes, no pas sou fixe (que només ho cobren els de l'equip de govern). Vull dir que si algun dia em fico malalt i no puc assistir al Ple o anar a aquestes comissions informatives, no cobraré una merda (amb perdó).

De totes maneres, cobri el el que cobri a l'ajuntament, soc l'únic regidor que es troba a l'oposició amb dedicació exclusiva a l'Ajuntament de Reus.

I ara quan pugui i m'arreglin l'escaner de l'ordinador penjaré la resta de les meves nòmines que segueixen sent de 1579 euros.

Aclarit tot això vaig sotmetre la moció de la CORI a votació per que tots els regidors es posicionessin sobre aquest tema en públic a través del Plaça Mercadal o de la web municipal.

El resultat fou que l'equip de Govern va votar-hi en contra (PSC, ICV-EUiA, ERC) i els altres partits es van abstindre (CiU i PP).

Ho vaig trobar extrany i evident al mateix temps. Vull dir que deu haver-hi regidors de l'equip de govern o de la oposició que cobren menys que jo, per que no són portaveus municipals, però vaig trobar que els sous dels polítics que manen i d'altres que no manen tant, deuen estar pels núvols. No ho sé. Jo crec que hauria estat un bon gest de transparència municipal el fet de que tots els regidors (tant els que són a INNOVA com els que no) mostressin les seves nòmines públicament.

El sr. Lluís Miquel Pérez, va fer un discurs sibilí, d'aquells que volen matar amb la paraula rollo "Delenda est Cartago", dient que els sous dels regidors de Reus ja s'havien fet públics per mitjans de comunicació, pels butlletins oficials de l'estat, etc. A més em va increpar que com podia tenir la barra de fer una moció d'aquest tipus dient que jo cobrava més que ell, que el meu sou era de "3000 euros mensuals", per que cobrava les dietes sumant també els 1275 euros que cada mes cobra el Grup Municipal de la CORI, com si allò també formés part del meu sou. Sr.Alcalde i gent de Reus, el Grup Municipal de la CORI ingressa aquesta quantitat al mes, ICV i ERC (al tenir 2 regidors) ingressen 1675 eurets al mes, PP (que en té quatre) 2475eurets al mes, CiU (que té vuit regidors) 4075 eurets al mes i el Grup Municipal PSC-PSOE (que té 10 regidors) 4.945 eurets al mes. No crec que l'alcalde es quedi com a sou fixe els 4.945 euros al mes que cobra el PSC-PSOE, o si? A la CORI una cosa és el que va cap al Regidor i l'altre cap al Grup Municipal per tindre representació al consistori. I que consti en acta que la resta de partits tenen secretaris pagats per INNOVA a través de l'Hospital Sant Joan, segons ens han informat els Serveis d'Intel.ligènciai, i la CORI és l'únic partit que se'l paga amb aquests 1275 euros mensuals que rebem. Pels més xafarders us dic que el nostre secretari ens costa uns 1100 euros entre el sou i la seguretat social. O sigui, els grups del BPPNIR cobren una pasta per tindre representació al consistori i a més a més ténen treballadors pagats per INNOVA al seu servei, o sigui sumem uns 2.000 euros més al mes per grup.

En fi, un discurs molt llarg i contradictori per part de l'alcalde, que no em va donar dret a rèplica.

CAPÍTOL 3

"Història d'un ciclo-turista de Castelldefels"

L'altra moció que vam presentar, fou la que ens va tramitar des de fa molt de temps, el sr. Jordi del Egido. Un prestigiós ciclo-turista de Castelldefels, que vol portar a terme el seu gran projecte "Catalunya i voltants en bicicleta", que consisteix en fer com una tour per tota Catalunya en bicicleta amb un full de ruta i un llibret on et segellin en cada localitat que visitis en bicicleta. El sr. Jordi del Egido ha presentat la seva moció en un munt de municipis catalans i ha estat aprovada per unanimitat, però en el cas de Reus, tothom (menys la CORI) va votar-hi en contra. I això que el senyor Jordi del Egido s'havia près la molèstia de parlar i explicar prèviament la seva moció a la resta de grups municipals.

L'alcalde em va preguntar si aquest senyor era de Reus, i jo li vaig dir que no. Llavors es va agafar en aquest fet per acabar de votar-hi en contra.

La CORI fou l'únic Grup Municipal que es feu ressò d'aquesta proposta tan ecologista del sr. Del Egido presentant-la al Ple, a través de l'e-moció.

CAPÍTOL 4

"Història de dues preguntes"

Les preguntes eren sobre el bon funcionament del Pallol, amb preguntes com si era cert el rumor de que algunes botigues trobant-se a punt de tancar havien rebut el tracte de favor d'estar uns mesos sense pagar lloguer. I també si era cert que les parades de Sant Jordi es van col.locar a la plaça Evarist Fàbregas per promocionar el Centre del Pallol durant la diada de Sant Jordi.

La sra. Pallarès regidora de turisme em va respondre aquesta qüestió de forma incompleta, dient que el Pallol anava molt bé i que la CORI ens havíem de deixar de fer preguntes fundamentades amb rumors de la ciutadania.

L' altra plec de preguntes anava sobre la divisió salomònica de les parades de Sant Jordi, amb això vam coincidir amb CiU i PP. La sra. Empar Pont, regidora de cultura, va respondre a tothom plegat de que lo del Pallol havia estat un gran èxit, que s'havia avisat d'antuvi a les entitats que anirien allà i ningú s'havia manifestat en contra i que les parades que es van ficar a la plaça del Mercadal serien sancionades. I em sembla que en aquest punt fou l'alcalde qui va recriminar que el regidor de la CORI formés part d'aquest grup de rebotats i que es dediqués a vendre samarretes amb eslògans tan poc patriotics com REUS PARIS MEMPHIS, REUS IS NOT TARRAGONA, etc.

Evidentment al Ple del dia 25 d'abril, es van tractar altres temes menys importants com les subvencions per a la cobertura del tipus d'interès d'hipoteques, 300 eurets l'any com a màxim, per fer que la gent jove compri més pisos i gràcies a aquest ajut tan lucratiu podrem combatre perfectament la gran crisi del sector immobiliari. Després hi havia la moció d'ICV-EUiA sobre l'aprovació del pla Local de Joventut 2008-2011, el sr.París va acceptar la nostra esmena de fer un estudi entre la gent jove per ubicar-hi un FOLLÔDROM a Reus, amb el nom políticament correcte que seria el d'"Espai de relació".

I la Moció de CiU, fou la més espectacular, proposant la construcció d'un edifici de nova planta per a usos socials a l'espai alliberat de l'estació d'autobusos de Reus. Una opció com aquesta s'havia de votar a favor, a més em va acceptar l' esmena de fer una sala de concerts a l'estació d'autobusos si es feia un Centre Cívic de dia.

Tal com deia en Cató "Delenda est Cartago", aquesta moció tan solidària i social, fou la gran enveja de l'alcalde i del senyor Bergadà, regidor d'urbanisme d'ERC, els quals van intentar desmuntar-la i van animar a tot l'equip de govern, a votar-hi en contra, per escarni del sr. Pellicer. De totes maneres era una bona moció per votar a favor, encara que l'hagués presentat CiU. La sra. Pilar Perez d'ICV, va aixecar la mà a favor, malgrat que després la resta de regidors de l' Equip de Govern li van ordenar que baixés el braç. El sr. Pellicer va intentar que aquell vot de la sra. Perez, fos vàlid, però no ho aconseguí.

EPÍLEG

"HISTÒRIA D'UNS LLIBRES DE COMPTES"

Al acabar el Ple, el senyor Alcalde, l´il.lustríssim i excel.lentíssim Lluís Miquel Pérez, em va passar un munt de llibres de comptes d'INNOVA, de la Secretaria Municipal, etc. per que m'ho mirés allà (entre aquells milers de pàgines), deia que hi havia tota la informació dels sous dels regidors, alcaldes, tinents alcaldes.

Quan es va acabar el Ple i em dirigia cap al bar de baix, vaig comentar-li a l'alcalde que gràcies per haver-me aprovat una segona moció, per que havia acceptat la meva petició de veure els sous, i de cop i volta el sr. Francesc Artero (advocat d'alcaldia) em va demanar que li tornés els llibres de comptes per que eren els originals i que no podien sortir del despatx d'alcaldia ni d'INNOVA, al mateix temps em va assegurar que ja em faria arribar les còpies d'aquests llibres de comptes on hi ha tot el que cobren els polítics de l'ajuntament. Després em va dir que me l'enviaria en format PDF a través d'internet. En el moment que escric aquestes línies encara ho estic esperant. Només espero que l'alcalde compleixi la seva paraula de complir la seva promesa d'enviar-me aquests llibres de comptes i no em deixi amb el cul a l'aire.