RSS

Notícies

27 de setembre de 2007

El Gaudí Centre, estafa o despilfarro municipal?

200 persones, aproximadament, acudeixen a la tercera inauguració de la Capsa Gaudí, sense pagar entrada, és clar.

Ariel Santamaria

Gaudí, juantxi de Reus. 

SIC 

Ahir dimecres 26 de setembre, com a regidor de l'Ajuntament de Reus, vaig ser un dels pocs privilegiats en gaudir de la inauguració del Gaudí Centre o Capsa Gaudí. Aproximadament prop de 200 persones vam assistir al solemne acte d'inauguració, sense cap figura mediàtica important. En absència de cap “mediàtic”, l'alcalde va ser, sense dubte, el gran “figura”. L'alcalde va estar recolzat per l'arquitecte Joan Basegoda, l'alcalde de Riudoms (quina incongruència no?) i el Delegat de Cultura de la Generalitat.

Com he reiterat en moltes ocasions, des de fa temps, Gaudí es mereixia un gran homenatge de la seva ciutat, Reus. Segons el meu parè, no només no se li ha fet l'homenatge que es mereix, sinó que allà on sigui, deu passar vergonya “veient” el despilfarro de calers que s'ha gastat l'alcalde en aquest equipament que li ha “dedicat”. Que en pensaria Gaudí d'aquesta “obra arquitectònica”? Gaudí es passà tota la vida observant, estudiant, treballant, aprenent I sobretot respectant el nostre entorn. Què hem d'observar i estudiar nosaltres? L'arquitectura de la Capsa Gaudí? L'arquitectura del Pallol? L'arquitectura del Pavelló Olímpic? Després s'extranya que la gent no vulgui sortir dels bars i volguem, almenys, conservar-los com a símbols arquitectònics reusencs. Fins i tot el Bar Chana té més encant que la Capsa Gaudí. Quina ciutat ens deixarà aquest alcalde? Què pensaria un home com Gaudí, al veure com l'alcalde fa servir el seu nom gratuïtament, i en canvi, fa pagar 2 vegades (1 via impostos i l'altre amb l'entrada) als ciutadans de Reus, per a conèixer, estudiar i aprendre el sentit de la seva obra? Gaudí mai hagués votat un alcalde com el Pérez.

L'adquisició de l'inmoble en qüestió va costar uns 800 milions de les antigues pessestes (5 milions d'euros pels més joves). Em pregunto: En què s'han gastat la resta? El Prim no es mereixia que conservéssim el solar de casa seva per a ubicar-hi algun museu relacionat amb Reus i ell, al voltant del seu moment històric? No era millor fer la Capsa Gaudí a la casa on va néixer el Gaudí? No hagués estat millor potenciar el Barri Gaudí fent-hi allí alguna cosa relacionada amb l'arquitecte? Quin interés té l'alcalde en enfrontar el Prim amb el Gaudí? De moment el Gaudí té un Barri, un carrer molt cèntric i molt llarg, un institut, un hotel, una corredoria de finques, dues cases natals (la del carrer Sant Vicenç és la definitiva), una estàtua de nen jugant a caniques gegants, etc...i ara al solar on va néixer el Prim, un SUPERMUSEU! Mentre que el General Prim té el nom d'una plaça cèntrica, un col.legi, un passeig (polèmic), una estàtua eqüestre i un mausuleu al cementiri de Reus.

En primer lloc volia dir que no és per criticar l'equip de govern actual, però veient el contingut de la Capsa Gaudí no em surten els números. Vull dir que no sé en que es deuen haver gastat els 10 milions d'euros que ha costat la Capsa Gaudí. Potser podriem proposar al Llibre dels Rècords Guinness, el rècord a la capsa més cara del món?

En definitiva, tinc la impressió de que la Capsa Gaudí, és una barreja entre una caixa de morts, l'alcalde hi ha enterrat molts diners nostres en forma d'impostos, i la novia del Frankenstein, per lo tètrica i freda que ha quedat.

No vull ni pensar-hi, pero em sembla que tot això de la Fira de Mostres i Metrovacesa, anirà pel mateix camí. On aniran a parar els mil milions de pessetes que s'hi van invertir fa cinc anys? Al terra?

Evidentment la Capsa Gaudí sembla ser un experiment a petita escala de tot el que s'aproxima. Així doncs, està clar que dedicaré gran part del meu temps, com a Regidor, a investigar si tot això de Tecnoparks, Caers, Capses, Pallols i Metrovacesas ens beneficia com a ciutat, o només beneficia als quatre de sempre. Encara que la resposta ja la sabem, cal endinsar-s'hi fins al fons, sense presses però sense pauses.

Tot això ho podré fer si l'alcalde no compleix la seva paraula, mig en serio mig en broma, de “defenestrar” als regidors de la oposició que no es portin bé. O això és el que em va dir, quan el Pirata i jo el vam saludar al terrat de la Capsa Gaudí.

Paraula de Juantxi.

Notícies relacionades