RSS

Notícies

15 de maig de 2007

La Guàrdia Urbana de Reus dispara contra un membre de la CORI

CORI - Oficina de Comunicació

La matinada del 13 al 14 de maig, un agent de la Guàrdia Urbana de Reus va disparar un tret a un membre de la CORI, quan estava estirat a terra i emmanillat, i va detenir dues persones més. Les causes de la detenció i el tret al turmell no han estat aclarides per l'Ajuntament, que intenta inculpar els detinguts de crims difícilment demostrables.

El crit, Edvard Münch, 1893

El crit 

Edvard Münch, 1893 

El passat 14 de maig, a la matinada, es van produir pels carrers de Reus uns fets que nosaltres només podem qualificar de lamentables.

Agents de la Guàrdia Urbana, nerviosets per un cap de setmana de dur treball per causa del Festival Trapezi, van atacar, emmanillar i disparar un tret a un membre de la CORI, que ara mateix resta a l'Hospital amb un tret al turmell.

Posteriorment, es van emportar detingudes dues persones que contemplaven els fets i que recriminaven als agents la seva passivitat davant el desagnament del ferit. Aquestes dues persones resten detingudes en dependències policials i el ferit és a l'Hospital, sota custòdia policial.

Les declaracions del regidor de la Guàrdia Urbana Eduard Ortiz, als mitjans de comunicació, no només no han aclarit res sinó que intenten criminalitzar els detinguts. De víctimes passen a ser botxins si fem cas del que diu el màxim responsable de la policia local.

Ahir, previ avís dels amics i familiars dels detinguts, membres de la CORI van assistir a la roda de premsa improvisada davant de l'Ajuntament de Reus. Posteriorment es va gravar un comunicat en video de l'Ariel Santamaria al local de campanya de la CORI. Podeu veure i escoltar tots aquests continguts prement l'enllaç del marge dret.

A continuació copiem el comunicat oficial dels familiars i amics dels detinguts, i donem tot el suport a la concentració pacífica prevista pel dimecres 16 de maig, a les 20h. a la plaça del Mercadal.

COMUNICAT OFICIAL DELS FAMILIARS I AMICS DELS DETINGUTS A REUS EL 14/5/2007

Els familiars i amics de les persones detingudes, una d'elles ferida de bala, volem manifestar el nostre total desacord amb la versió dels fets, tergiversada i plena de mentides, que ha esbombat l'Ajuntament de Reus mitjançant les declaracions del senyor Eduard Ortiz, regidor de la Guàrdia Urbana.

Testimonis presencials, integrants de l'assemblea constituïda ahir a la tarda, afirmen sense dubtes que la successió de fets va ser la següent:

1. Un grup de joves format per unes quaranta persones estava tocant tambors i fent gresca al Passeig de Mata el passat 14/5 a la matinada, hores després de la clausura del Festival Trapezi.

2. La Guàrdia Urbana va desplaçar unitats al lloc on es trobaven els joves per tal d'aconseguir que paressin de fer soroll i es disolguessin. L'actitud violenta i prepotent de la policia va provocar discussions amb els agents.

3. La Guàrdia Urbana va intentar dissoldre la concentració a cops de porra, la qual cosa va provocar una reacció airada per part d'alguns dels joves i, alhora, la intervenció d'altres integrants del grup per provar de posar pau. A la fi, el grup es va fragmentar i la gent va marxar en totes direccions.

4. Les persones ara detingudes van baixar en grup del Passeig Mata fins a la Plaça de la Llibertat i allí els va aturar un cotxe de la Guàrdia Urbana, que sense miraments va clavar una puntada de peu al detingut ara mateix hospitalitzat i el va fer caure a terra. El van emmanillar bocaterrosa, se li van asseure a sobre per immobilitzar-lo i li van disparar un tret al turmell.

5. Els companys del ferit van demanar a la policia que se l'enduguessin ràpidament a l'Hospital ja que es desagnava, però els agents els van contestar que ja havien telefonat una ambulància, que va tardar mitja hora a arribar. Mentretant no paraven d'arribar més cotxes patrulla i més agents de la Guàrdia Urbana de Reus.

6. Un dels joves, emocionat per la brutalitat de l'acció policial, va arrencar a plorar i la policia el va fer pujar a un cotxe patrulla per tal que callés. Quan se'l volien emportar detingut, no se sap per quins motius, una amiga seva el va voler acompanyar i també la van detenir.

El cas és que els detinguts i el ferit van ser de les persones que van intentar impedir la baralla entre la policia i altres joves al Passeig de Mata, i marxaven tranquil.lament cap a casa quan van ser agredits i detinguts.

Davant de la gravetat dels fets i de la brutal i inexcusable actuació de la Guàrdia Urbana, tenint en compte que estem en plena campanya electoral, l'Equip de Govern de la ciutat de Reus prova de desviar l'atenció dient que els joves estaven delinquint, que desmantellaven mobiliari urbà i que van agredir els policies.

Aquest intent d'eludir responsabilitats, tant del tret com de la desídia pel ferit que es desagnava, passa necessàriament per criminalitzar unes persones que han estat víctimes d'agressions per part de les forces d'ordre públic, intentant convertir les víctimes en botxins.

Ara mateix, aquestes tres persones estan detingudes per delictes que no han comès, hi ha testimonis suficients que declaren que els fets són exactament com es descriuen aquí i entenem que, si l'Equip de Govern de l'Ajuntament vol convèncer algú de la benevolència de l'actuació policial, haurà de demostrar-ho amb proves i no amb conjectures, atès que l'únic que s'ha mostrat com a prova als mitjans de comunicació és un seguit de fotografies amb la 'reconstrucció dels fets', fetes a posteriori per la policia, i fotos dels pantalons plens de sang del ferit per un tret de bala al turmell.

Davant del que considerem una injustícia flagrant, demanem a les autoritats:

1. Llibertat immediata sense càrrecs pels 3 detinguts.

2. Obertura inmediata per part de l’Ajuntament d’una investigació dels fets.

3. Retirada cautelar del servei del policia municipal implicat en el tret i que s’obrin

diligències judicials per aquesta acció brutal.

4. Que es procedeixi judicialment contra els policies en qüestió.

Als efectes escaients, convoquem a tota la societat civil a una CONCENTRACIÓ PACÍFICA, DIMECRES 16 DE MAIG A LES 20.00h. A LA PLAÇA DEL MERCADAL, DAVANT L’AJUNTAMENT.

De la mateixa manera, agraïm molt sincerament totes les adhesions que estem rebent d'entitats i persones, les quals se solidaritzen amb les persones detingudes i reclamen també una profunda investigació dels fets.

Si necessiteu informació addicional, podeu acudir a l'assemblea que es farà avui dimarts 15/5/2007 a les 19h. al local de la CGT de Reus, entitat que ha cedit les seves instal·lacions per tal que s'hi reuneixi l'assemblea de familiars i amics dels detinguts. Moltes gràcies pel vostre interès.