RSS

Opinió i acció

21 d'abril de 2011

Valoració de quatre anys de la CORI a l'ajuntament de Reus

Ariel Santamaria
ariel santamaria a l'ajuntament de Reus

Reflexió personal i política d'Ariel Santamaria sobre els quatre anys de presència, com a regidor juantxi, a l'ajuntament de Reus. Fa una valoració del treball fet per la CORI, la seva interpretació del funcionament general del govern de la ciutat i apunta alguns dels objectius immediats de la CORI després de la victòria electoral del proper 22 de maig de 2011. És el text que segueix:

Història del partit

La CORI som un partit independent sorgit a Reus i fundat a l'any 2003, amb la finalitat de fer una protesta activa alhora que divertida contra els abusos dels polítics de la ciutat de Reus. Una ciutat que actualment té el segón pressupost anual més gran de Catalunya (396 milions d'euros) despres de Barcelona capital.

L'any 2003 ens vam presentar a les eleccións municipals per primer cop, per tal de donar un toc d´atenció contra la classe política i fer una sátira esperèntica del circ mediàtic que es porta a terme durant la campanya electoral cada cop que venen eleccions. I amb un pressupots de campanya de 300 euros, vam aconseguir obtenir un resultat de 1.468 vots, sense obtenir representació, superant a altres formacións politiques independents que ja s'havien presentat en comicis anteriors (FIC).

L'any 2007, amb propostes com el follòdrom, quatre anys sense obres i plantar marijuana per totes les zones verdes de Reus, la CORI vam aconseguir representació municipal a dins de l'ajuntament de Reus amb un total del 5,19% per cent dels vots escrutats, que van ser 1.831. Vam ser la única formació política que va augmentar de vots respecte els comicis de 2003. Vam quedar per davant de partits polítics globals com Ciudadanos/Ciutadans.

Ara pel 2011 volem superar aquest llistó i aprofitar els quatre anys de protesta activa que hem fet contra l'Equip de Govern, fent una oposició autèntica, sense jugar a dues o tres bandes, fent prevaldre els interessos de la ciutadania sobre els de la casta política que ens governa de manera prepotent, despòtica i amb una política de fets consumats, que escolten i atenen degudament al ciutadà només quan venen eleccions, una vegada cada quatre anys.

La CORI com a veritable líder de l'oposició

Durant tot aquest temps d'oposició la CORI ha presentat més d'un centenar de denúncies al Síndic de Greuges de Reus, al de Catalunya i al Tribunal de Justícia d'Europa per diveros motius, fruít d'una mala política municipal, abarcant aspectes relacionats amb la regidoria de serveis socials, urbanisme, esports, alcaldía, etc.

Fins i tot hem portat a l'alcalde davant dels Tribunals per les diverses injustícies que ha dut a terme contra la nostra formació política amb representació legítima a dins de l'ajuntament, representant als 1.831 ciutadans de Reus que ens van votar. De manera que la CORI hem hagut de suportar el boicot permament per part del nostre alcalde i tots els membres de l'Equip de Govern.

1- Denegant-nos la nostra presència al hòlding d'empreses municipals gestionat per INNOVA SL i en les seves societats anònimes municipals (SAM).

2 - Denegant-nos la contractació d'un assesor secretari per a temes polítics pel nostre Grup Municipal, com a eina imprescindible pel bon funcionament i treball del dia a dia d'un grup polític amb representació a dins de l'ajuntament.

3 - Des de la nostra entrada a l'ajuntament, s'han limitat les intervencions plenàries (mocions, propostes, precs i preguntes) als grups minoritaris com la CORI als Plens Municipals d'una manera que considerem arbitrària i totalment injusta.

En definitiva els nostres 4 anys de la CORI a dins de l'ajuntament han sigut com una llarga travessia pel desert, tenint la sensació que a Reus mai hi ha hagut una oposició veritable, directa i sense doble joc amb la ciutadania que vota i paga els seus impostos. En molts casos sempre hem sigut la CORI, contra els altres, el BPPNIR (Bloc de Partits Polítics No Independents de Reus i els seus succedanis). Perquè la CORI només obeïm ordres de la ciutadania reusenca, no pas de Barcelona, Madrid o Brussel.les.

La CORI sempre ens hem oposat a aquests projectes faraònics que s'han dut a terme a la nostra ciutat, errors urbanístics fruít de la mala gestió de ciutat, com el TECNOPARK, l´enderroc de l'antic Palau firal per ubicar-hi un centre comercial, el projecte de la Sedera, el desastre que serà l'ARE del passeig Nord, les remodelacions mal planificades com el Barri del Carme, Sol i Vista, Immaculada, amb les seves expropiacions pertinents. Hem lluitat també contra la instal.lació de la borsa de gas artificial que volen ubicar al terme municipal i també ens hem enfrontat contra la supressió de les parades d'autobús de dins de la ciutat que l'Equip de govern volia dur a terme a partir de gener d'enguany. També hem denunciat i hem actuat en contra de la massificació urbanística que pretenen fer al solar del antic Hospital de Reus. I sempre hem criticat el fet de que Reus hagi de formar part de la segona àrea metropolitana de Catalunya, la qual cosa ens convertirà en un simple barri de població massiva o ciutat dormitori de Tarragona.

També hem votat sempre contra les contribucions especials elevades i injustes que ens cobra l'ajuntament quan remodelen carrers i espais de Reus, amb obres que es planifiquen sense consultar prèviament als veïns, provocant molesties de pols, brutícia i sorolls insuportables.

La CORI versus INNOVA

A la nostra formació política mai no hem entès com és que a Reus existeix un hòlding d'empreses municipals com INNOVA, que gestiona gairebé el 70 per cent del pressupost municipal. Reus és l'únic lloc del món on existeix un ens municipals d'aquestes característiques, que actua de manera opaca, en règim privat però amb capital públic.

L'alcalde de Reus alhora que president d'INNOVA sempre ens ha denegat la representació de la CORI a dins d'INNOVA i de les empreses municipals que gestiona, fins que pel març de 2010 a través d'una moció que va prosperar al ple municipal, vam aconseguir entrar al consell administració d'INNOVA, però l'alcalde segueix denegant-nos la nostra representació a les 19 societats anònimes municipals, motiu pel qual hem deicidit portar l'alcalde als Tribunals, perque pensem que encara se'ns vulnera un dret democràtic de representació legítima.

Despres de portar un any i assistir a quatre reunions del seu Consell d'administració, la CORI pensa que seria possitiu per la ciutat desmantellar aquest hòlding, i emprar l'alternativa de qualsevol municipi que no té cap cosa com INNOVA. I tornar a gestionar les empreses municipals de manera totalment transparent i consensuada amb la ciutadania. Ara que estem a dins del monstre l'hem d'estudiar millor i aniquilar-lo definitivament. Perquè pensem que el model d'INNOVA no es gens sostenible per la nostra ciutat i menys amb els temps que corren ara. Actualment un ajuntament d'una ciutat com Reus no es pot permetre el luxe d'endeutar-se amb tant milions de euros (més de 170) gràcies a INNOVA.

Propostes de la CORI

També hem proposat millores per la nostra ciutat, com la creació de pàrquings dissuassoris i gratuïts, la supressió de moltes zones blaves innecessàries, l'exempció de pagament de pàrquings municipals on sobren places buides, millores en la festa major, reducció d'impostos, millor promoció de la cultura, del teatre i de la música local, millores per al col.lectiu de la tercera edat, creació d'horts urbans i espais cèntrics per tal que els pagesos puguin vendre la verdura lliurement sense intermediaris, perque no es porti a terme la borsa de gas. Moltes d'aquestes propoestes han sigut aportacions de la ciutadania que s'ha adreçat al nostre Grup Municipal i nosaltres hem actuat com un simple altaveu.

Evidentment no hem oblidat el nostre tarannà juantxi i també hem proposat els principals punts que teníem al nostre progama electoral, com lo dels follòdroms, creació d'horts municipals per a adults on es pugui plantar marihuana, legalització de coffee shops, el trasllat de la Sagrada Família, regularització de la prostitució ambulant mitjançant la creació d'un Barri Roig, fer l´aparcament disusassori gratuït més gran del món amb 107.000 places, que els bars i tavernes de Reus siguin declarats de denominació d´origen amb les seves plaques pertinents, etc.

La CORI, un partit de la ciutadania

Però un cop a dins del consistori, la CORI no s´ha oblidat mai de la ciutadania reusenca que paga els seus impostos, d'aquells que en sec s'han trobat amb problemes vers l'administració local i s´han adreçat a la nostra formació, a qui hem escoltat, asessorat i acompanyat a peu de carrer per diferents dependències municipals per mirar de trobar una solució, actuant en definitiva com a Síndic de Greuges o defensor del poble alternatiu.

El pitjor de tot es que molts d´aquests ciutadans i ciutadanes que es trobaven en una situació desesperada, no havien sigut atesos per altres formacións politiques que governen la ciutat, tant de l´Equip de Govern com de l'oposició, i no els ha tocat res més que acudir a la CORI, que tenim només un sol regidor.

Reptes pel futur

Ara la CORI hem de seguir essent el que som, un partit polític del poble de Reus, un partit polític creat per fer oposició, per crítica al sistema polític que ens governa de manera injusta, amb una política de fets consumats i amb una mala gestió municipal que només perjudica els ciutadans de Reus.

La CORI va sorgir del sector de la faràndula local, que no tenia cap formació que la representés, i aquesta ha de seguir essent la seva base estratègica, fent servir el llenguatge crític, irònic i esperpèntic per millorar la situació política de la ciutat obtenint majoria absoluta.

I aquesta seria la solució definitiva per a millorar la ciutat de Reus, que un partit com la CORI podés governar amb majoria absoluta, fugint de la política de pactes tripatits o quatripartits que no porten enlloc.

Hem d'evitar que es produeixin nous desastres urbanístics com l'enderrocament del antic palau firal, hem d'evitar que es portin a terme nous projectes faraònics com el TECNOPARK que no surten a compte i que tants diners ens costen, com a mínim en la seva construcció. L'ajuntament de Reus ha d'ajudar més a la ciutadania, ha d'ajudar a crear més treball, ha de contribuir a la proliferació d'empreses, que les entitats de Reus puguin desenvolupar les seves iniciatives sense cap trava pel mig, que hi hagi més pisos de lloguer de protecció oficial, a revitalitzar la vivenda del centre de Reus que s'està quedant tan buit, i que l'aparcament no sigui un problema ni una depesa innecessària.

En definitiva que Reus sigui una de les millors ciutats de Catalunya, d'Europa i del Món, per viure amb dignitat i amb comoditat, sense patir antes molèsties causades pels projectes que han dut a terme els seus governants durant els darrers anys, fruit de la mala gestió política municipal.