- Portada
- Tele Cori
- Notícies
- Vídeos
- Publicitat
- Agenda
- Galeria
- Documentació
- Opinió i acció
- La cara B del Ple
- Enquestes
- Juantxisme
- Història
- Contacte
- Col·labora
Documentació
El juantxisme reusenc aplicat a la política municipal
Article aparegut al Diari de Tarragona, a la columna reservada molt amablement per als alcaldables del BPPNIR (Bloc de Partits Polítics No Independents de Reus) i també per a l'alcaldable de la CORI.
Com molts de valtros sabeu, el mot “juantxi” sorgit a Reus a finals dels noranta, era un adjectiu per a designar quelcom esperpèntic, passat de voltes, grotesc i ridícul alhora que surrealista. Des de llavors ha plogut molt, però podem aplicar aquesta definició tan reusenca al que succeeix en la política municipal d´avui en dia.
Recordem alguns temes de discusió entre partits polítics no independents locals per aconseguir major nombre de vots: emigració, seguretat ciutadana, places de parking, trànsit viari, obres urbanes, projectes faraònics pel futur...
De vegades tinc la impressió que després de quatre anys d'immobilisme entre uns i altres, en sec sembli que tothom surti del seu cau amb la solució definitiva per arreglar la nostra ciutat. Tot i emprant un seguit d'estratègies demagògiques que fan pensar que, els que manen, vulguin conservar la seva poltrona municipal pel damunt de tot i, els altres que no ho fan, també vulguin accedir a l'equip de govern per a recollir la seva porció de pastís.
Arran de tot això es crea com una mena de desencant en el ciutadà comú, que no es vol prendre la molèstia d'anar a votar quan se n'adona que els nostres governants ens enganyen i s´enriqueixen vilment a costa nostra.
Així doncs l'abstenció a llocs com a Reus supera el 50%, creant-se un vot estratificat i estàtic, on gairebé cap partit no guanya ni perd rés (tal com va succeïr entre el 1999 i el 2003) i això afavoreix la consolidació d'un tipus d'oligarquia sociopolítica local inamobible, i que ens molesta a tots plegats amb les seves potineries municipals.
En la situació actual, i en sec, podrien sortir altres formacións polítiques “juantxis” de debò, que captessin el “vot de rebot” i el vot “de fer la punyeta als altres” i que de la nit al dia es convertissin en un veritable malson per aquest Status Quo local. 1348 vots van avalar la CORI el 2003. Ara crec que seran molts més.
Visca la CORI!