RSS

Notícies

04 d'abril de 2011

El Nou Hospital de Reus, una veritable presa de pèl

La construcció d'aquest centre sanitari només ha servit per potenciar el Tecnoparc i fer negoci amb els aparcaments

CORI - Oficina de Comunicació

El passat 4 d'abril, la Coordinadora Reusenca Independent vàrem oferir una roda de premsa davant del polèmic edifici, per denunciar les mancances i inconvenients del nou hospital, que superen de llarg els avantatges.

 

En el decurs de les darreres setmanes, el Nou Hospital Sant Joan de Reus, ha estat notícia per l'allau de queixes de treballadors i usuaris. No se n'escapen tampoc ni el trasllat, ni el destí final de les cèntriques instal·lacions del vell.

El Nou Hospital de Reus construït al costat de la Via Bellisens, amb un cost de més de 172M d'euros, es va començar a aixecar després que l'Ajuntament es gastés una mil·lionada en remodelar i ampliar el vell, a mitjans dels anys 90.

El consistori reusenc va arribar a acords previs pel finançament d'aquest amb el llavors president català José Montilla (PSC). Però, el canvi en el Govern de la Generalitat cap a mans de CiU el novembre de 2010, va fer que tot plegat quedés en un entredit. En l'actualitat queda per abonar un importantíssim deute de 45M d'euros, que ningú sap qui pagarà.

Per mirar de tapar el bony, l'Ajuntament de Reus va iniciar fa pocs mesos l'extranya operació de vendre's a sí mateix un solar, el solar del Pich Aguilera. Aquests terrenys que eren propietat de l'empresa d'hospitals del propi ajuntament, els vàren vendre al consistori amb l'objectiu de contruïr-hi pisos, i que la venda d'aquests servíssin per poder sufragar el deute.

Però, sembla ser que els números encara no els quadraven. Llavors va ser quan el regidor d'urbanisme, el republicà Jordi Bergadà, va tenir la brillant idea de voler enderrocar part del vell hospital per a construïr-hi més pisos encara, un parell de torres immenses, en aquest cas! Aquesta idea de Bergadà, va xocar doncs, amb les previsions d'aprofitar el vell hospital per destinar-lo a acollir un centre d'assistència primària. D'aquell projecte inicial no se n'ha sabut res més...

En el decurs de les darreres setmanes, tot el que envolta el Nou Hospital de Reus ha estat notícia per l'allau de queixes de treballadors i usuaris. Fins a l'entrada en funcionalment, la majoria de ciutadans podien desplaçar-se fins al vell, tot passejant. Ara en canvi, per arribar fins al nou, han d'agafar l'autobus o el cotxe amb la despesa econòmica que això suposa.

A més a més, l'aparcament per a vehicles no està ben resolt, ja que les places de pàrquing gratuïtes són irrisòries. Sembla ser que des de l'equip de govern de l'ajuntament, només es pensa en fer negoci a costa del contribuient. La grua municipal no para de fer viatges retirant a cotxes que es troben mal aparcats en despampats adjacents. Pel que fa al pàrquing del mateix hospital, gestionat per una empresa portuguesa que forma part de la costructora de l'edifici, apliquen una abusiva tarifa de 10 euros al dia.

A banda de les mancances en el tema de l'aparcament, el nou hospital de Reus presenta a sis mesos després de la seva inauguració, seriosos problemes propis d'una construcció mal acabada, amb presses, i a corre-cuita. A les voreres exteriors ja han sortit esquerdes, i dintre de l'edifici els dies de pluja l'aigua s'escorre en forma d'inquietants goteres.

També hi ha seriosos problemes en el seu funcionament. Falta personal. Els efectius de neteja, sanitaris, etc, treballen estressats creuant els immensos espais fent la mateixa feina que anteriorment, però sense poder donar a l'abast, a banda ésclar, de les injustes retallades de sous que han patit en els darrers mesos.

Les queixes d'usuaris i treballadors anònims no paren d'arribar-nos a la Coordinadora Reusenca Independent. Sembla ser que molts dels ascensors només funcionen fins a la planta zero, havent de canviar a un altre elevador si es vol pujar fins a les plantes, 1, 2 i 3. També hi ha queixes sobre les màquines autovenedores de begudes, i és que es veu que no dispensen ampolles d'aigua de litre i mig com en el vell hospital. Els àpats de les persones allí ingressades també han patit alteracions. Per exemple, ja no se'ls facilita cap got d'aigua i ni tan sols se'ls ofereix poder berenar. Segons sembla, hi ha una manca de seients a les sales d'espera, fins i tot algunes cadires estan inservibles. A les habitacions alguns vidres de les finestres estan esquerdats i no es canvien.

Pel que fa a les consultes de traumatologia hi ha dos metges atenent a dos pacients alhora. Als dos pacients que no es coneixen entre ells, només tenen un biombo per separar la seva intimitat. Això s'hauria de mirar de solventar d'una manera o altra. També hi ha una porta de l'hospital, la de l'entrada principal, que hi ha dies que no funciona. Molts dies no s'obre.

Cal dir que una de les excuses per fer aquest nou hospital està basada en la necessitat de tenir un bon departament d'oncologia. Però es veu que les dependències d'oncologia continuen al vell hospital, amb unes màquines de quimioteràpia que s'haurien de reciclar.

També hi ha problemes en les màquines d'accés a les consultes, que es veu que estan espatllades constantment.

Això del Nou Hospital de Reus, semblava ser la panacea, et venien la moto de què havia de ser un dels millors hospitals de Catalunya, un dels millors hospitals del món, fins i tot havia de tenir infermeres robotitzades, i et deien que el sistema de seguretat també seria robotitzat i que serien càmeres amb rodes... però la realitat és una altra, el Nou Hospital de Reus, és veritablement una presa de pèl als reusencs!