- Portada
- Tele Cori
- Notícies
- Vídeos
- Publicitat
- Agenda
- Galeria
- Documentació
- Opinió i acció
- La cara B del Ple
- Enquestes
- Juantxisme
- Història
- Contacte
- Col·labora
La cara B del Ple
La Cara B del Ple de desembre del 2009
Tornen a censurar una moció de la CORI
La crònica més juantxi del Ple del 4 de desembre del 2009
Indubtablement, aquest Ple, serà conegut pels anals de la història local, amb el títol genèric de REUS IS NOT TARRAGONA.
La sessió d´aquell divendres, constava de 14 punts dins de l´ordre del dia, motiu pel qual la cosa prometia ser llarga i molt intensa, tal com va ser.
En primer lloc, he d´aclarir, que els 14 temes a tractar, en van convertir en 13 (Reus 13 o divendres 13) com vulgueu, perque en la Junta de Portaveus anterior al PLE, tots els Grups Municipals del BPPNIR, van decidir retirar la moció que presentava la CORI, del ordre del dia, que tractava en sol.licitar a l’Ajuntament de Tarragona perque demanés disculpes als ciutadans de Reus, en relació a la petició del canvi de nom de l´Aeroport de Reus, que volen portar a terme els Pelacanyes.
Altres cops havia sigut el nostre Excm Alcalde de Reus qui havia tret una moció de la CORI de l´ordre del dia, per pròpia iniciativa, com quan vaig presentar la moció per demanar un recolzament institucional a la independència de la Canonja, en el PLE del passat mes de gener. Aquest cop va sol.licitar l´ajut dels altres Portaveus municipals, perque li donessin suport en la seva iniciativa. Així doncs, tots els Portaveus, el senyor Paris (ICV), el senyor Ortiz (PSC), la senyora Pont (ERC), inclòs el senyor Mallol (PP) i Pellicer (CiU), després d’exposar les seves opinions, tot i argumentant que aquesta moció de la CORI, era contradictoria amb el manifest previ on ens vam afegir tots els Grups Municipals, per a reinvidicar el nom de Reus en el nostre aeroport. Van votar a favor de retirar la moció del Ple Municipal.
La nostra moció demanava que l´Ajuntament de Reus estudiés la possibilitat de retirar el suport institucional a la Candidatura dels Jocs del Mediterrani, Tarragona 2017 si l´Alcalde Ballesteros no es disculpava publicament pels atacs que havia fet contra la dignitat reusenca.
Els de la CORI, voliem demanar això al Ple de l´Ajuntament de Reus, amb tot el dret legítim i democràtic del món. A més, també ens plantejaven retirar el suport institucional a la Candidatura de Tarragona capital de la cultura 2016 i fer arribar al President del Govern Espanyol, el senyor Zapatero, el malestar que havia provocat a tots els reusencs, l´actitut imperialista i dominant del alcalde tarragoní.
Total, que ningú (excepte un servidor) es volia mullar, en dabatre aquest tema al Ple del Ajuntament, i no entenc tampoc, com el senyor Carles Pellicer, es va afegir a la iniciativa del alcalde i donar-li suport en retirar la nostra moció. Els de CiU sempre argumentaven que no calia retirar suport institucional als Jocs del Mediterrani 2017, on Tarragona seria la capital, i Reus una subseu d´aquest event “tant important per a les nostres contrades”.
A banda de tot això, penso que ja n´hi ha prou que Tarragona, s´aprofiti i ens “buitregi” (permeteu-me la expressió), mitjançant l´expoli oficial del nom del nostre aeroport.
Però remarco, que no entenc, com CiU, va donar suport a l´alcalde per a retirar aquesta moció de la CORI, tan reusenquistes que semblen ser i tanta oposició que fan, doncs mireu, tururut tot a dins l´embut.
Després es van portar a terme un seguit de mocions de l´Alcaldia, com la Modificació del Consorci Centre de Recursos per a la Protecció de la Salut i el Medi Ambient, un moció que vaig interpretar per donar més màniga ampla a aquest consorci, on el senyor Abellò (ex-alcalde de Reus), per tots conegut com el Pep de la Fusta, encara és president ( i el que li queda). I vaig recriminar al senyor París d´oportunista al presentar dita moció tot just, quan aquell Ple s´havia d´aprovar les contractes de la Brossa, on el Consorci de Recursos per la Protecció de la Salut i Medi Ambient (CRM), té molta importància, gairebé es com un organ paral.lel a la Regidoria de Medi Ambient, segons tinc entés. I com no, segur que està plé de militants d’ ICV treballant per l´Ajuntament a través d´aquest consorci.
Per tant malgrat que en un primer moment em volia abstenir, els hi vaig votar en contra, però vaig ser l´únic vot, la resta tothom va votar a favor.
Una altra moció era la Constitució de la Fundació del Centre de Seguretat de la Informació a Catalunya, amb seu a Reus, enlloc de Tarragona. Només per això ja vaig votar a favor. Malgrat que la empresa constructora d´aquest edifici, la famosa PROINOSA, que estava vinculada amb el cas Pretoria de Santa Coloma de Gramanet.
Després s´havia d´aprovar la sol.licitud d´inclusió de diverses actuacions municipals, al Fons Estatals per l´ocupació i sostenibilitat Local. O sigui que s´havia d´aprovar un llistat de coses que s´havien de fer per Reus, demanant calers a MADRID, més o menys 11 milions de euros.
Unes obres que consitien en les noves dependències del Mas Carandell (tornant a toquinejar l’antic Mas Bové al Barri Gaudí), fent un nou CAPI sector 6 a la Riera Miró, arreglar les façanes de dos col.legis públics i no sé que més. Jo vaig trobar que no hi havia cap partida per fer una piscina pública coberta municipal, que tanta manca hi ha a Reus, i vaig incidir també en que les obres que fan als carrers, ho paguessin tot des de MADRID, no pas els de Reus, i per això em vaig abstenir.
Encara així el senyor Eduard Ortiz (PSOE), em va recriminar de que no sabia del que parlava, i em va criticar que situés el CAPI D´ASISTENSCIA PRIMARIA Reus VI al Barri Fortuny, enlloc de la riera Miró, i que no entenia que un “Regidor com vosté que es dedica exclussivament a la política, no sàpiga aquestes coses de Reus” i jo li vaig respondre que era un humil regidor de la oposició amb total dedicació exclussiva al poble de la meva ciutat, “no com vosté que és primer tinent alcalde i té més de set carteres de regidor, cobrant molt més que jo, i només hi dedica un temps parcial al seu càrrec públic, perque la resta ho fà al seu despatx d´advocats”...
A continuació hi havia una moció d’Hisenda, de resolució d’al.legacions i modificacions de les ordenances fiscals per al 2009, moció que vaig tornar a votar en contra, perque també havia votat en contra de les Ordenances Fiscals per al 2010, o sigui que vaig votar en contra de que l´Ajuntament t´apujés els impostos i les taxes municipals encara més.
Més endavant es va aprovar la nova contracta de la Brossa, una aventura plena de conflictes entre sindicats, partits polítics, que tenia més capitols que la saga de STAR WARS i va arribar a bon terme. Vaig votar a favor, però vaig recriminar al senyor París que la ciutat estava més bruta que mai, que s´havien d´ampliar els efectius de neteja i de recollida de cagarades de gossos.
Aquí vaig suggerir al senyor París, que algun cop al mes, els principals responsables de medi ambient haurien de escombrar els carrers amb els brossaires, per conèixer l’estat dels carrers de Reus de primera mà.
El senyor Mallol, em va recriminar que criticava als treballadors de la neteja, sense entendre gens ni mica el que vaig exposar. Segur que deu tenir por de perdre a uns quants votants fidels d´aquest sector i per això em va fotre aquesta punyalada trapera, però, ja aviso, que li tornaré un moment o altra, ho juro, paraula de juantxi.
També es va tractar la proposta d’aprovar les tarifes de subministrament d´aigua potable del claveguram de l´any 2010, una proposta que deia congelar les tarifes d´aigua, proposta que vaig votar en contra, perque la gent no fà més que queixar-se de les elevades que són i que fa molt de temps que s´haurien d´haver baixat, no pas congelat.
Després hi havia la resolucó d´alcalde de donar suport a la iniciativa de legislativa popular sobre recepció de programes autonòmics de ràdio i televisió, potser la única moció de cara i ulls de l´equip de govern, la qual vaig votar a favor, perque tots els canals autonòmics es puguin veure per tot arreu del país. Per a mi seria millor la creació de una MTV reusenca, presentada pel Joan Masdéu i dirigida pel Jordi Sugranyes, però més val això que rés.
Després hi havia la moció de CiU per a la creació d`un carnet per a facilitar l´aparcament dels professionals autònoms i empreses locals, sobretot quan estacionen en zona blava o zona groga. Una moció molt interessant ara en temps de crisi i que està plegant un munt d´autònoms.
Després també hi havia la moció per la ubicació d´aparcaments alternatius a la ciutat, com aquell parking que es va fer provisionalment a l´Avinguda 11 de setembre durant la EXPRO REUS d´enguany. Una moció que va generar un debat intens entre el senyor Pellicer i el senyor Ortiz, després l´Alcalde s´hi va afegir a la trifulca i el senyor Pellicer de CiU va sentenciar la lapidària frase de “senyor Aslcalde, aviat jo seré al lloc on seu vosté i vosté seurà al lloc on estic jo”.
Lo millor d´aquesta moció, és que va servir perque el senyor Eduard Ortiz, fés públic que pensava fer un altre parking municipal subterrani, (ja no vé d´aquí) a l´avinguda del Carrilet. Un parking de 400 places per ampliar l’ oferta d´aparcaments subterranis i de pagament al sector sud de la ciutat.
Jo vaig comentar que la majoria de tots aquests parkings municipals no servien de res, perque sempre estan buits (com el de la Llibertat) i no té sentit fer tantes obres molestes als veïns que costen milions de euros, perque després aquests llocs no funcionin mai al 100 per cent, ni al cinquanta, en els casos de la plaça Llibertat, passeig Prim (que ningú utilitza) o de la Pastoreta, que està sempre més buit que plè...
Finalment es va tractar la moció de la CORI, perque l´Ajuntament estudiés la viabilitat de retirar les multes de trànsit i tornar el seu import als vehícles que circulaven a més de 50 km per hora a l´Avinguda de Tarragona, en el tram que comprèn des de el pont dels ploms fins a la nova rotonda dels cafés Brasilia, sobretot durant el temps que havia funcionat la ordenança provisional de circular a 50km hora enlloc de 80, cosa que funcionà durant un mes i pico, i van ficar multes a “diestro i siniestro”. Ara per sort, es pot tornar a circular a 80 km per hora, perque allà gairebé no hi viu ningú, i no hi ha massa fluxe de transit, malgrat que es considera com a via urbana.
El senyor Ortiz em va replicar de mala manera que tothom havia sigut advertit de que s´havia de circular a 50km per hora, durant aquell temps on es va dictaminar, i que si anaven més depressa, no era culpa seva. Sobretot havent-hi gent que arribaven fins els 120 km per hora. Jo li vaig replicar, que s´havia de tornar les multes a qui ho havia fet fins a 80, no pas fins a 120.
En aquesta moció he d’agraïr el “capote” que em va llençar el senyor Gallardo (del PP) el qual va dir que votaria a favor perque la moció estava ben redactada, i que demanava que s´estudiés la viabilitat de retirar i tornar el import d´aquestes multes. El senyor Pellicer de CiU també em va donar suport a dita moció i va votar a favor (menys mal). De totes maneres era difícil de guanyar-la perque el senyor Mallol ( del PP) havia fotut el camp del Ple (per variar), per anar- se´n a un altre ple de la Diputació de Tarragona (on ell és vice-president).
També durant aquell Ple, es va decretar per unaminitat que la nova Biblioteca de Reus I PÚBLICA, que l´Ajuntament de Reus, vol que es faci al Mas Iglèsies, es digui Biblioteca PERE ANGUERA, en homenatge a aquell mític historiador reusenc, que es veu que es troba en un estat molt delicat de salut i es un home que ha fet molt per la història de Reus, i antigament havia sigut també un gran activista polític anti-franquista i catalanista, i em sembla que fins i tot li van aplicar la llei antiterrorista, un dels molts cops que el va detenir la Policia Nacional. On tota la societat reusenca de inicis dels vuitanta es va mobilitzar perque l´alliberessin i anys més tard va ser doctor en Història i membre de la Real Acadèmia de la Història de Espanya a Madrit.
En fí, un home com aquest que mai ha sigut un llepaculs i mai ha ostentat cap càrrec polític socialista o versemblant ( a diferència del seu predecesor) es mereix que una biblioteca pública de Reus tingui el seu nom. Fins i tot seria molt d´agraïr que escribís unes memòries pròpies narrant totes les seves aventures polítiques reusenques dels anys setanta. Potse l´únic que se li pot recriminar al senyor Pere Anguera, es que va ostentar mases anys el càrrec de President del Centre de Lectura, però s´ho va guanyar a pols i els mateixos socis de dita entitat cultural (que també ha parat molts cops la mà a l´Ajuntament de Reus) el van votar.
La seva dona va pujar al atril fent un discurs d´agraïment i la emoció d´aquell moment fou palés en l´ordre del dia d´aquell Ple. VISCA EL PERE ANGUERA, FORA ELS BOTIFLERS DEL PSOE!!!