RSS

La cara B del Ple

15 d'octubre de 2009

La Cara B del Ple d'octubre del 2009

CORI - Oficina de Comunicació
 

LA CARA B DEL PLE DEL 8 OCTUBRE 2009

“EL PLE DE LES ORDENANCES FISCALS”

El passat Ple municipal del dijous 8 d´octubre, no va ser exent de politiques juantxis, per part meva, com per part dels altres polítics del consistori, dic això sense voler ofendre a ningú, si es que avui en dia es pot ofendre algú, perque el qualifiquin de “juantxi” o “guanchi” com diu el Mallol, cada cop que em saluda.

A molta gent li va extranyar que aquell Ple Municipal, es fés dijous en lloc de divendres, tal com es fà sempre, però es veu que hi havia autoritats que tenien afers extra-municipals, com el Parlament Català (el senyor Carles Pellicer de CiU), la Diputació de Tarragona Senyor Mallol (PP) i la Dosaiguas (PSOE) per tant no es podia cel.lebrar un Ple Ordinari, faltant tres membres destacats de la plantilla.

En fí, coses del politiqueo, es allò que diuen que “quien mucho abarca poco acapara” i això ha de servir de precedent de cara al meu futur polític, vull dir que a partir del 2011 hauré de triar entre ser alcalde de Reus o President de la Generalitat. Ja veurem, però per a mi Reus, sempre serà lo primer. Paraula de Juantxi.

L´ordre del dia constava de 11 punts.

Primer hi havia tres mocionetes del alcalde, la primera de elles consistia en aprobar l´acta de les operacións de delimitació entre els termes de Castellvell del Camp i Reus. En fi, una parida que ara es fiquin a delimitar Reus i Castellvell, no sé, algú deu haver fotut un pilotasu, per això em vaig abstenir de votar a favor o en contra, perque també ho vaig considerar com un pas previ perque aquesta gent ens instal.lin el futur ARE del passeig nord, que el senyor Bergadà, regidor de urbanisme de Esquerda Republicana, va dir que els blocs de 15 pisos del ARE passeig Nord, tindrien la funció de fer com una mena de “muralla simbólica entre Reus i Castellvell”.

El segón punct del ordre del dia consistia en aprobar el nomenament de vocals del Patronat de la Fundació Esport Base de Reus, aquí sí que vaig votar a favor, evidentment, perque tenim al “Rubio” del Front Reusenc, com a vocal representatiu de la CORI en aquest patronat, faltaria més!

Despres hi havia una altra moció d´acceptar les subvencions del Departament d´educació de la Generalitat pel funcionament de les Escoles Bressol Municipals, 640.000 euros, per a arreglar i subvencionar les guarderies municipals. Aquí també vaig votar a favor pel bé de la ciutat, ja que no tenim follòdroms, cuidem de les guarderies, però vaig increpar en el fet de que hi ha molta gent que encara es queixa de que no poden portar els seus fills a les guarderies pertinents i a vaig adevertir que vigilessim el que ens pot demanar a canvi el senyor Ernest Maragall, que es el polític més xungo que tenim avui en dia a Catalunya (es una opinió personal).

Despre s´havien d´aprovar les ordenances fiscals, o sigui la pujada dels impostos (no pas baixada es clar) de Reus pel 2010. En teoria, despres de que Reus sempre ha sigut la ciutat espanyola que més impostos paguem (si no la primera la segona o tercera), ara de cop i volta els congelen, els volien congelar, com l´any passat, malgrat que el IBI ha baixat un 1,4 per cent, segons diuen els economistes, aquí no rebaixen res. Sinò al contrari, encara et pujen la brossa un 2, 4 per cent. En fí. Coses de Reus. La veritat es que enguany, en temps de crisi, que serà encara més forta pel 2010, es podria haver rebaixat una miqueta tot en general, dic una miqueta, un detall, però hauria de ser molt més a segóns qui. Es tracta de un govern socialista d´esquerres, diuen ells es clar. Però sempre tinc la sensació de que a Reus vivim sota una mena de dictadura, potser del proletariat, però es com una dictadura de un ajuntament recaptatori fiscalitzador i multador.

En fí, aquí cada portaveu teníem 10 minuts exactes de rellotge per fotre el rotllo i justificar el seu vot. Jo em vaig cenyir amb lo malament que va la població reusenca sota els efectes de la crisi, Vaig proposar que es rebaixessin els impostos entre un 10 i 70 per cent entre la gent de Reus, que durant els darrers cinc anys haguessin pagat correctament els seus impostos i ara es trobessin en situació de desfavorida. Una idea que va proposar el Pirata en la darrera reunió del partit i que la vaig traslladar directament al Ple.

Despres vaig presentar una altra esmena on es regalés una hora de estacionament gratuït al parking de la Llibertat, que cada dia sempre hi ha un promig de 400 places lliures.

I la tercera esmena consistia en que els aturats que ja no cobressin prestacións pel 2010, que no tinguessin que pagar el impost de circul.lació.

Tres esmenes que el Regidor de Hisenda el senyor Carles Salas, no va aceptar, dient que eren inviable per a les ordenances d´enguany.

Per tant vaig votar en contra de les ordenances pel 2010, dient que no podia aprobar unes ordenances que servirien per a inflar un pressupost municipal, on s´han de gastar els calers en fer rotondes de 600.000 euros, en nous palaus firals que quedaràn petits en quatre dies, en vehicles oficials del alcalde que costen 61.000 euros o en que el senyor Ortiz envïi unes tres mil cartes criticant les mocións de la CORI als veïns de la carretera de Salou. ¿Per això havia de votar a favor de les ordenances pel any que vé? Anda ya!

Despres s´havia d´aprovar una modificació de crèdits de l´Ajuntament, tres o quatre milións més de euros per a les empreses de INNOVA, vaig votar en contra.

Despres ICV va presentar una moció per a la millora urgent del finançament local, una moció que demanava més calers a Madrid o a la Generalitat pel Ajuntament de Reus, (com si no tinguessin prous) per malbaratar-los lo pitjor posible, pagant sous milionaris als seus càrrecs de confiança i als artistes col.legues de l´Empar Pont que fan retllotges de sol a les rotondes o per fer el nefast casal de la JOVENTUT, expoliant els jardins de la Palma. Una moció que no va prosperar al Ple, perque es va fusionar amb una altra moció molt semblant que presentava el PP (per fí presentava una moció, gairebé des de el mes de abril, que el PP a Reus no presentava rés) que tenia un contingut molt semblant, que consistia en la relació a l´aplicació de reucursos del fons estatal de inversió local, per al pagament de les despeses corrents de les entitats locals i el manteniment dels serveis bàsics que presten els ciutadans.

En fí, una mocio molt semblant a la de ICV, que a la Junta de Portaveus Municipals, van decidir fusionar-la possant uns punts en comú, on també s´hi va afegir CiU, PSOE i ERC, menys la CORI, que ens vam abstenir, perque fer mocións d´aquest tipus, no ho he vist mai com aigua clara. L´ajuntament de Reus ja té un pressupost de 340 milions de euros pel 2009. ¿Encara volen més calers per pujar-se els seus sous i seguir fent despilfarros com lo de la fira de mostres, noves rotondes, i gastar-s´ho tot al TECNOPARK que serà un fracàs i un forat sense fons? ¿i que m´en diueu del ARE o el barri del KARMA? ¿i el nou hospital l´hauran acabat pel 2011? Ja veurem. Perque diuen les males llengües que aviat faltaran llits, només hi haurà 80 places de llits més que a l´actual. Per tant em vaig abstenir, només per tocar els c... ja sabeu com funciona la CORI.

Despres vaig presentar dues mocións, perque fossin votades a favor pel bé de la ciutat, però no va ser així. Perque es tracta del BPPNIR (BLOC DE PARTITS POLITICS NO INDEPENDENTS DE REUS)

La primera moció de la CORI, versava sobre demanar a canal reus tv, poder retransmetre els plens en directe, perque tota la ciutadania pogués gaudir dels plens sencers desde casa i sobretot els qui no es poden desplaçar fins l´ajuntament per raóns de feina o per incapacitat física, poguessin veure que diu realment el alcalde sobre un tema o altre, o que diu el Mallol, quan vota a favor de totes les contribucións especials que hem de pagar els ciutadans quan s´arrenjen els carrers, amb unes obres potineres e inacabables.

En fí, una moció que me la van votar en contra, dient que això era molt costós per la ciutat (no hi problema en retransmetre el discurs del Carod Rovira), però en canvi un Ple de Ordenances o pressupostos municipals diuen que és molt car. En fí, això es el que em va dir l´alcalde i el Mallol del PP. Jo vaig respondre, que no calia que fossin sempre en directe, podien ser diferits, però sencers, sense censurar rés. Adamés el equip de cameres de tv de l´ajuntament de reus, ho grava tot realitzat en directe, només cal agafar el dvd i portar-ho a canal reus a peu o amb cotxe. Despres vaig afegir que canal reus ens costa 300.000 euros a l´any, malgrat que es una tv privada, però l´ajuntament hi destina aquesta pasta en promocionar programes de la fira de mostres o publicitat municipal, doncs per això vaig demanar que també es retransmetessin els plens sencers i en directe si fós posible. El senyor Pellicer de CiU va demanar-me una esmena, dient que s´estudiés la possibilitat de que l´ajuntament de Reus entrés en negociació amb la empresa de canal reus INICIATIVES DE TELEVISIÓ SL, per portar a terme la meva proposta i la vaig aceptar. Però la resta del BPNNIR va votar en contra. Perque amb això quedarien realment retratats de cara a la galeria. I la gent de Reus, que els ha de votar i que els vota molts casos per ideología, veurien com les gasten de debò i com embauquen al ciutadà en la majoria de casos. Veurien realment que no hi ha oposició, o no hi ha una oposició com cal. I això ja passa des de fà molts anys. Un servidor fa el que pot, però un sol contra 26 polítics que volen fer carrera profesional amb la política, realment la cosa es una mica dureta i no vull anar de víctima ni de salvador de la pàtria, peròjo mateix m´ho he buscat i la ciutat em necesita i catalunya, necesita més partits com la CORI, i potser el món sencer també, necesita mès polítics del meu estil, l´altra dia m´ho va dir una caixera rusa que treballava al carrefour, “ojalà en Rusia hubiera un partido como el tuyo” paraules textuals, us ho puc bén jurar.

Despres vaig presentar una altra moció, perque l´Ajuntament de Reus habilités un local social al mas Iglèsies de Reus, un barri de Reus que no para de crèixer, que té gairebé uns cinc mil habitants censats, que també paguen els seus impostos i de de fa temps es queixen de que l´ajuntament no els ajuda a crear un local social, només els hi vol pagar el 30 per cent de lloguer i diuen que amb això no tenen prou, per la gent que son i les activitats que fan. De manera que avui en dia els jubilats que viuen al mas iglèsies s´han de trasalladar a locals socials o centres cívics d´altres barris veïns (i votants del alcalde es clar) per a fer les seves activitats i el membres de l´associació de veïns s´han de reunir als bars del Mas Iglèsies per poder fer les seves reunións pertinentns, sense tenir lloc oficial on reunirse. Despres tampoc tenen espai on desar els estris quan fan les festes de barri (taules, caballets, pancartes, etc...) i ho han de fer a dins dels seus domicilis particulars. Una veritable vergonya.

Així doncs despres de parlar amb ells (algú fins i tot va venir a veurem al despatx demanant-me que fés dita moció), vaig presentar això al Ple. Tothom va votar en contra, dient que al Mas Iglèsies ja s´els estava ajudant, segons va dir la Regidora de participació ciutadana la senyora PILAR PEREZ (que seu al meu costat dret del Ple).

El senyor Mallol em va dir que deixés dita moció oportunista damunt de la taula, perque considerava que l´ajuntament ja estava en tràmits amb els veïns del Mas Iglèsies perque tinguessin un local social en una aula de un institut i que a damunt el propi edifici del antic Mas Iglèsies on hi l´actual seu del CIMMIR (centre de la imatge del MAS iglesies de Reus), els hi cedia una habitació perque els veïns poguessin desar els seus estris.

Jo vaig respondre que allò era insuficient e injust per un barri tan gran i tan nou, i que a damunt els veïns es queixaven de que havien de seguir el horari de apertura comercial del CIMMIR, i vaig afegir que més endavant potser presentaria perque tot el MAS IGLESIES fós un CENTRE CIVIC enlloc de una fototeca, que mai va a visitar ningú, de manera que el podrien traslladar a un lloc més cèntric de Reus, i tots els treballadors que hi ha allà (antics treballadors del IMAC i càrrecs de confiança del senyor Benach), no s´avorririen tant. Vaig dir això davant de un OOOOH plenari.

Això donà motiu a que tothom votés en contra (inclós els de CiU que al principi volien recolçar aquesta moció, però despres de escoltar les declaracións de la senyora Pilar Perez, que deia que ja s´estava negociant amb els veïns perque tinguessin un lloc en condicións, però “que los vecinos no quieren aceptar las condiciones del ayuntamiento”, es van tirar enrera. També la senyora Perez, va dir que cap local de cap associació de veïns rebia el cent per cent del lloguer per part del ajuntament i que tothom paga igual quan ha de pagar.

I l´Alcalde va ordenar concloure el Ple, despres de deixar-me formular dues preguntes (els altres partits de la oposició van dir que les farien en el següent ple, perque es queixaven de que aquest ple ja era prou llarg, i això que tothom cobra dietes de 600 euros per asistir i tragar-se un Ple Municipal Ordinari com aquell dia).

La primera pregunta versava sobre els apareéis de GPRS que han de tenir els autobusos municipals per fer denuncies als vehicles mal estacionats, i si això era compatible amb el codi de circulació, que no permet maniobrar en coses com aquestes si s´està conduïnt un autobús amb pasatgers. El senyor Ortiz, fent hincapeu amb la seva diguessim “ xuleria” habitual (que només fa que augmentar-li el seu nombre de fans per tot Reus) em va respondre totalment emprenyat amb monosílabs, si, no, si, no... vaig dir que ho repetigués i constés en acte la seva resposta, i va tornar a dir la primera pregunta es si, la segona no, la tercera si i la quarta no.

La segona pregunta versava sobre la “legalitat” del carril bici (amb b alta vaig dir)

Que hi ha al passeig PRIM, un carril mal senyalitzat i plé d´obstacles i que tants problemes i confusions ocasiona tan a vianants com a ciclistes. El alcalde es va aixecar en sec i em va respondre que aquesta pregunta me la respondria el regidor de via pública en la comissió corresponent.

I així es va acabar aquell Ple de les ordenances. On tots van votar a favor de pujar els impostos del 2010 a excepció de la CORI, faltaria més.

Enllaços interessants