RSS

La cara B del Ple

18 de maig de 2009

La Cara B del Ple de maig del 2009

CORI - Oficina de Comunicació

El sr. Verge aquest cop va passar de puntetes pel Ple municipal

Els canapés (del marit de la Dosaiguas) que només són pels regidors i no pels seguidors 

Tal com diria el molt honorable senyor Anton Tàpies (articulista de fama internacional i vicepresident del Círcol de Reus), Reusenques i reusencs del meu cor, l’altre dia vaig assistir a un altre Ple increïblement peculiar, històric i molt reusenc. Un Ple Municipal celebrat el passat dia 8 de maig del 2009, on tothom comença a recordar com El PLE DE LES PUTES.

Una sessió plenària on només hi havia 14 punts en l’ordre del dia però va durar gairebé més de quatre hores (ojalà hagués durat més que per això ens paguen 600 euros per assistir-hi en concepte de dietes, després hi ha els Tínents alcaldes que encara cobren més i l'Alcalde en qüestió cobra un altra bon pico en concepte de Presidir la sessió Plenària, com a President de la Corporació, President de INNOVA i no sé que més).

Primer tots els Regidors ens vam constituir com a junta general de INNOVA SL, on vaig votar en contra dde totes les propostes (resultat de l'exercici i aprovació de comptes anuals del exercici 2008). Una burrada de milions de euros que gestiona INNOVA SL ( 70 per cent del pressupost municipal consolidat del 2008, 300 milions de euros).

Per si no ho sabeu enguany 2009 el pressupost consolidat del Ajuntament de Reus es de 340 milions de eurets ( inclós el Fons de Inversió estatal de 19 milions d’ euros). I sort de que estem en temps de crisi i es tracta d'un pressupost de contenció. Sinó potser seriem la ciutat catalana amb més pressupost. Però al mateix temps, Reus és una de les ciutats més endeutades de Catalunya, la quarta (segons diuen), on l’actual Ajuntament té un deute de 120 milions d’eurets, demanant crèdits a diverses entitats bancàries (Caixa Madrid, BBV, Caixa Tarragona, etc...) on també es té que pagar el 5 per cent de interessos.

Sembla ser que amb aquest equip de Govern la ciutat es més pròspera (no pas propera) que mai, la ciutat, no pas la majoria dels seus habitants.

L’ Equip de Govern va presentar diverses mocions, com la ratificació de l’adhesió de l'Ajuntament de Reus al manifest de la opció catalana de l’Autovia A-68 de sortida d’Aragò al Mar, on el nostre Grup Municipal vam votar a favor.

Després hi havia aquella moció de sol.licitut d’ajuts a la Llei de Barris, pel projecte d'intervenció integral dels barris de ponent de Reus, on en un principi volia abstenir-me, però vaig votar a favor, perque hi ha uns barris de Reus que s’han d’arreglar per nassos (Sol i Vista i Inmaculada amb les parcel.les Clarassó deixades de la mà de deu durant aquests darrers 30 anys d’ajuntaments democràtics), vaig votar a favor perque així els ciutadans que viuen allà i que han demanat que s’arregli allò, només pagaràn un 1 per cent de les obres si això es porta a terme.

Això sí vaig advertir que tenia por que aquesta bona intenció per part del ajuntament, no fós en el fons un caramel enverinat i que no es portessin expropiacións salvatges. Però això seria pomes d'un altre pomer, perque primer cal que otorguin la subevenció de la llei de barris i després s'ha d’aprovar el projecte definitiu que vulgui realitzar el senyor Bergadà allà als barris de Ponent, (que es presentarà a Ple més endavant), que segons com sigui, votaré totalment en contra, malgrat que hi hagi subvenció de llei de barris de la gene. Ja em va saber greu votar a favor d' ixò de la Llei de Barris, però ho vaig fer perque els veïns i surtin beneficiats, però al tanto amb lo que voldrà fer allà dins el senyor Bergadà i Cia.

Una altra moció que va presentar el insigne Regidor d’ Urbanisme, que tants vots fa perdre a Esquerra (o Esquerda) Republicana de Reus, fou l'aprovació de modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana, pel que afecta al area Gaudí Mar i sector G 14 del Camí de la Plana. Moció que vaig votar totalment en contra, perque és el millor per la ciutat, no es pot votar res o gairebé res a favor, del que presenta el senyor Bergadà, en primer lloc per la filosofia del nostre partit “4 anys sense obres” i després perque ja tenim tot Reus aixecat i ja ni ha prou de projectes faraònics incacabablement eterns, com el Tecno Park, Metrovacesa, el Barri del Karma, la zona del carrer Ample, etc... i els que vindran...i que mai s`acabaran i a damunt ens fan pagar unes contribucions especials que t'hi cagues si ets propietari, si ets llogater, segur que et pujen el lloguer del mes.

Després hi havia una proposta ridícula i estúpida, per part d'ICV-EUiA instant al Govern del Estat a crear un Fons Local Anti-Crisi pel 2010 destinat a sufragar la despesa corrent dels governs locals. Una proposta que vaig votar en contra perque la vaig trobar totalment electoralista i perque crec que l’Ajuntament de Reus ja trajina (malament que ho fa) prous quartos del contribuient. Tenim enguany 340 milions d'euros de pressupost, estem més endeutats fins a les celles (per malbaratament dels recursos muncipals com l'ensorrament i trasvasaments de palaus firals que ens ha costat més de tres milions d'euros), tal com he dit més amunt. I a damunt el senyor París té la barra de que es creei un Fons Local Anticrisi.

Aquí li vaig comentar al senyor París que la seva moció semblava més per a paliar les finances dels ens locals que no pas la població de Reus, que ja paguem tants impostos per tot, dient-li també que a través d’aquesta moció plantejava que l'Ajuntament de Reus encara havia de xuclar més de la mamella de les arques estatals. I li vaig recriminar que el seu Grup Municipal a dins del Equip de Govern havia permés el malbaratametn de Recurosos Municipals enderrocant l’antic palau firal on hi havia l’area de Guisona, que allò sí que era un menjador per a pobres i ara en temps de crisi hagués anat de perles que encara estigués obert en aquell punt de la ciutat. Després li vaig acusar de votar a favor de totes les contribucions especials presentades pel senyor Salas, aprovar el projecte del ARE passeig nord, la Sedera i l’augment de taxes municipals, multes de transit i zona blava.

També vaig queixar-me de la implantació forçosa de la seva recollida pneumàtica, totalment ineficaç i insostenible per a tots els barris de Reus i que ens costarà tants milions de Euros a tots plegat..

Així doncs vaig qüestionar la seva moció de demanar la creació d'un fons anti-crisi o bé per a paliar una crisi tripartita, o bé perque també vol un vehicle privat com el del alcalde o bé perque vol crear un museu de dinosaures polítics que s’alimenten o retroalimenten dels pressupostos municipals i que a dins del Ajuntament de Reus, cada cop n’hi ha més.

Vaig dir-li això perque el senyor París feia la campanya electoral del 2007 disfressat de dinosaure, per a expulsar als dinosaures del nostre ajuntament ( i sa mare la senyora Rosa Just, regidora del PSUC durant un munt de anys) En fí, la saga continua.

Després el GM de CiU va exposar la seva moció que versava sobre la prohibició de la pràctica de prostitució que s’ exerceix al carrer.

Una moció que va expossar la senyora Teresa Gomis (amiga meva del face-book), una moció vaig considerar demagògica i bastant incompleta.

Els principals punts de la moció demanaven que l’Ajuntament de Reus regulés mitjançant una Ordenança Municiapl, la prohibició de la pràctica de serveis sexuals retribuïts (prostitució) a l´espai públic.

I després demanava que l’Ajuntament de Reus, dugui a terme les gestions necessàries per tal d’erradicar la prostitució al carrer a través de la col.laboració amb el cos de policia dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local mitjançant campanyes de sensibilitat cívica i actuació d`acció socials cap a les persones que exerrcien la prostitució al carrer al nostre municipi.

També en aquesta moció es relacionava prostitució amb immigració. I que el fet de exercir-la al carrer creaven molèsties als veïns, problemes de neteja, impacte visual per als qui circulen per aquestes vies acompanyats de nens i nenes entre altres.

Aquesta moció prenia com exemple el cas de Lleida on es va prohibir la pràctica sexual del carrer en les ordenances de via pública. Així doncs es va treure la prostitució del centre urbà de Lleida però actualment es segueix exercint als pol.lígons industrials d’aquesta localitat catalana, on hi ha més foscor i més perill tant per a les prostitutes com per als seus usuaris.

Jo li vaig respondre que votava totalment en contra de la moció de CiU perque es deia de treure la prostitució del carrer així sense més i no hi havia cap alternatvia.

Jo vaig plantejar que no s’havia de guardar la brutícia escombrant sota l’alfombra i que s’havia de crear una alternativa. Tot i dient que la prostitució a Reus, era un fenòmen, no pas un problema amb molt de pes en la industria submergida de la ciutat, gairebé des de fa molt i molt de temps i que itentar eliminar-la així per les males a base sancións als conductors o dentencións a prostitutes, no era una veritable sol.lució.

Vaig anomenar la sol.lució de crear una mena de barri Roig en aquella zona de Reus, amb habitatges econòmics o gratuíts on les prostitutes poguessin exercir el seu ofici d' una forma digna i segura, sense molestar a ningú, i que de pas es portessin a terme mesures de reinserció social i laboral voluntària. Així doncs vaig parlar que l’ajuntament de Reus hauria de crear “Prostíbuls de protecció oficial”, per a les prostitutes que es troben al carrer, en un lloc de Reus que fos còmode i accessible per a tots plegats, i que no s’havia d’ estigmatitzar un dels oficis més vells de la humanitat, només per qüestións morals i hipòcrites. Perque vé que la sala Privee (antic VIPS) ha ampliat les seves dependències a canvi de cedir part dels seus terrenys privats a l'Ajuntament de Reus i aquest ho va acceptar, no fa massa.

O sigui que si es treu la prostitució del carrer, dona-li una alternativa, fomenta la creació de prostíbuls públics i de protecció oficial, tal com es fa amb els pisos. Sobretot en un lloc com Reus, que històricament sempre ha sigut la capital de la prostitució al Camp de Tarragona i fa cent anys existia la figura de un prostíbul municipal, anomenat “Casa de Mancebía” a la plaça del Baluard.

Per aquest motiu, el nostre GM vam presentar un Prec, perque es fes un monument conmemoratiu a la prostitució reusenca, citant poesies d’en Gabriel Ferrater i la Cançó de la Puta Guerxa d’ en Xavier Amoròs. Pel pes específic que la prostitució sempre ha tingut a dins de la nostra ciutat. I vaig demanar també que es portés a terme en qualsevol de les rotondes que hi ha a la carretera de Salou o Cambrils.

El senyor Magrazó (PSOE) Regidor de vía Pública em va respondre diplomàticament que allò no era posible, per raóns econòmiques, etiques i morals.

També la CORI, vam presentar una moció on demanavem que les zones blaves costessin un euro al dia, com a mesura anti-crisi. Afegint-hi que es contemplés l'exempció de pagament total de zona blava a Reus, els jubilats majors de 65 anys a través de la tarjeta daurada i que totes les zones blaves de Reus (a excepció del tomb de Ravals) estiguessin fora de servei durant les Festes Majors de Sant Pere i Misericòrdia.

Ningú va replicar aquesta moció i tothom (menys jo) va votar-hi en contra. En fí, coses del BPPNIR.

Després vam presentar una altra moció perque l´ajuntament de Reus fés un esforç econòmic per poder ajudar a l’afició del Reus Deportiu a poder seguir l’equip en la fase final de la lliga, de manera que tots els ciutadans de Reus (no només els regidors del BPPNIR) es beneficiessin dels canapés i begudes diverses que repartaix l’ajuntament, ficant una taula gegant a la Plaça Mercadal.

Altres punts interssants que demanavem a través d’aquesta moció eren que les Brigades habilitessin unes escales mecàniques per a poder pujar a dalt de l’estàtua del Prim, que el Regidor d’Esports el senyor Verge, acompanyés a l´equip del Reus i a l’afició en els partits del play-off per la OK lliga en nom de tots els ciutadans de Reus.

I quelcom bàsic, que l’Ajuntament de Reus pengés la bandera de la ciutat i de qualsevol club esportiu guanyador de títol de renom, al balcó del AJUNTAMENT.

Aquí ningú tampoc va comentar ni replicar rés i es va sotmetre la moció a votació, votant tots en contra meva (com no).

I ja de retruc, en l’apartat de precs i preguntes li vaig preguntar al senyor Joan Antón Verge, Regidor d’Esports (PSOE), per quin motiu no es va deixar entrar a tota l’afició que es congregava a la plaça Mercadal i si a un petit sector del públic assistent, i quin criteri de selecció es va portar a terme. El senyor Regdidor em va respondre que no cabia tota l’afició a dins del Palau Municipal i que per norma la Guardia Urbana només tenia ordres de deixar entrar a Regidors, ex-regidors (com el senyor Daniel Pi), jugadors, organitzadors del staff, membres de la Junta Directiva del Club, familiars, periodistes i damés).

També li vaig preguntar el fet de per quin motiu no es va deixar als membres del Front reusenc a dins del Palau Municipal, si era degut a motius personals, i el senyor Verge va respondre per part seva que no tenia cap cuestió personal contra el Front Reusenc ni cap a ningú altre de l’afició reusenca.

I sobre el fet del perque l’afició reusenca no fou obsequiada també amb canapés i beguda per part del Ajuntament (com els que hi havia a dintre del Palau Municipal) em respongué que l´ajuntament no està per aquest tipus de despessa ni per ficar pantalles gegants al carrer. Dient que això ho podriem fer els de la CORI.

Vaig pendre nota d'això. Sobretot pel fet que la Regidoria d’Esports a través de RELLSA (Reus Esport i Lleure depenent de INNOVA) té un pressupost de 4 milions quatre cents mil euros pel 2009. Que encara no sé en que carai s'ho gasten.

Penso que això de tenir un equip d’hoquei campió de Europa (feia 37 anys que el Reus no guanyava un títol d’aquesta envergadura), s’havia de celebrar a nivell de tota la ciutat, millor, molt millor de com es va celebrar. I tots els centenars de seguidors del Reus havien de tenir aquest privilegi i als jugadors del Reus, s’ els hi hauria d’haver pagat el viatge de tornada amb avió (ja que aquí tenim un aeroport tan maco i amb convenis amb Ryan Air) i no pas amb autobús.

En fi, torno a recalcar, coses del BPPNIR i d'un Alcalde que li agrada més ser soci dels Ploms (amb tots els respectes cap aquesta altra entitat esportiva) que del Reus Deportiu.

VISCA REUS!