RSS

La cara B del Ple

06 de maig de 2009

La Cara B del Ple d'abril del 2009

CORI - Oficina de Comunicació

El sr. Verge aquest cop va passar de puntetes pel Ple municipal

Per què es diu per Reus que la sra. Vallès no fa res? 

El síndic 

Doncs sí estimades i estimats reusencs del meu cor, l’altre dia vaig Gaudir de un altre Ple ORDINARI, amb totes les de la llei durant el passat divendres dia 17 d’abril amb aigües mil.

Aquell dia hi havia la peculiaritat de que havia de ser una sessió més llarga que un dia sense pa, amb 25 punts a dins a l’ordre del dia. Amb la peculiaritat de que també hi havia les càmeres de TV3 prenent imatges per a un reportatge sobre l’abstencionisme en la política local (Reus és una de les localitats catalanes on n’hi ha més), que s’emetrà pel proper mes de juny, a través del programa el MÀSTER DE TV3.

Arran d’això i pels temes a tractar, tots els portaveus (i bona part de la regidoria) assistents al Ple van dir la seva gairebé en cada punt ordre del dia.

Primer de tot la nostra actual síndica de Greuges de Reus la senyora Misericòrdia Vallès, (tieta del diputat socialista Francesc Vallés i de l’Eduard Vallès, un dels caps de comunicació de l’ajuntament, tots ben enxufadets) i ex regidora del Ajuntament de Reus (als anys vuitanta i part dels noranta), feu el seu discurs explicant el bé que anava la sindicatura amb un total de cent i pico de casos traginats l’any 2008 (un 35 per cent més que al 2007). Ella es va queixar de que faltava promoure millor la sindicatura per a conseguir arribar millor a tota la ciutadania reusenca i diverses coses més.

Quan em va tocar a mi fer el discurset de rèplica (lloança o crítica), que fan tots els Portaveus, li vaig comentar amb tots els respectes del món, que cent trenta casos eren molt pocs, en una ciutat com Reus amb cent nou mil habitants. Gairebé un cas cada nou-cents habitants. Així doncs les coses a Reus anaven molt bé i la gent no es queixava gens a la sindicatura, o bé desconeixien la seva existència (també hi ha el sector que diu que anar a queixar-se a un síndic de Greujes ex-militant socialista i ex –regidora del PSC de Reus, no serveix de Re(U)s).

Així doncs li vaig suggerir per que prengués nota, que s’havia d’impulsar millor la sindicatura ubicant-la a la Capsa Gaudí amb lletres gegants, o bé al PALLOL, fins i tot el síndic de greuges hauria de tenir un programa a CANAL REUS i una secció fixa a EL MERCADAL, per que així tothom sabés de que es tracta aquesta institució tan solemne per a la nostra ciutat. Vaig afegir que només així tota la ciutat sabria de que es tracta, inclòsa la síndica de Greuges. La senyora Vallès l’haurien d’aturar pel carrer explicant-li els problemes que té la ciutadania, tal com fan amb mi per exemple.

Li vaig recomanar això i que prengués nota.

El senyor París (ICV) en la seva intervenció va lamentar que la senyor síndica escoltés comentaris de l’estil que vaig deixar anar i li va fer més o menys la pilota amb elogis i alabances tal com va fer la resta del Grups Municipals del BPPNIR ( Bloc de Partits Polítics no independents de Reus).

Jo per part meva només vull afegir que la Síndica de Greuges actual, ho deu fer lo millor que pot i que compleix molt bé amb la seva feina, el que no entenc es per que el senyor alcalde no es dedica a promocionar millor i per tota la ciutat aquesta figura municipal, per que és evident que a Reus hi tindria que haver molts més casos dels que hi ha actualment.

Després en la resta de mocions de l’ordre del dia, vaig votar en contra de la moció on es ratificava la transformació de Gestió Integral d’Aigües de Catalunya AIE en S.A, o sigui que encara es privatitzarà més això de la gestió de les aigües i segur que ficaran els preus que els hi doni la puta gana., a més s’ autoritzava a AREMSA (aigües de Reus empresa municipal societat anònima) una societat anònima municipal depenent de INNOVA, a la subscripció i desemborsament de noves accions. Un altre dels mil i un “trejemanejes” de l’equip de govern (per a no dir pressumptes “xanxullos”) que ningú entén. Per tant vaig votar en contra d’aquesta moció.

També en quant a la moció de la ordenança municipal sobre l’ús de les vies i espais públics, elaborada pel socialista el senyor José Magrazó, un Regidor Jubilat (com el senyor Morató) i ex-gerent de FECSA a Reus i durant molts anys President del Centre Aragonés el Catxirulo. També vaig votar en contra per que aquesta ordenança municipal és totalment repressora de la llibertat individual del ciutadà, on prohibeix fumar porros o beure al carrer (on et poden ficar una multa gorda), però en canvi no diu res d’exercir la prostitució (fet que els Juantxis puteros considerem bé), però no els interessa a Reus prohibir la prostitució al carrer, per que és una de les industries “alternatives” històriques i submergides que millor funcionen dins de la nostra ciutat, de manera que el senyor Ortiz, també té més bon bacallà per a sancionar i recaptar multes (als usuaris i a les pobres prostitutes que fan el carrer).

En quan als punts de l’ordre del dia de qüestions econòmiques i tributàries va haver-hi un rifi-rafe o un toma i daca entre el senyor Oliva (BPPNIR) i el senyor Carles Sala (BPPNIR) regidor d’Hisenda Municipal. Aquí s’ havia d’aprovar la liquidació de l’Ajuntament en quant al seu pressupost i dels seus organismes autònoms en l’exercici 2008. També s’havia d’aprovar la modificiació de crèdits de la corporació i aprovar la proposta de liquidació de l’escenari plurianual d’estabilitat pressupostaria. Tres mocions que també vaig votar en contra. A prendre pel sac, au.

Després també vaig votar en contra de tres noves mocions per imposició i ordenació de contribucions especials per que els veïns propietaris paguin les obres urbanes a pagar en diversos carrers de Reus, que ara els anomeno a continuació, per la gent qui no ho sàpiga i siguin propietàries d’ aquests carrers que es vagin preparant:

CARRER SANT MAGÍ,

CARRER SANT ROC,

CARRER SANT LLIBORI,

CARRER DEL MOLÍ

CARRER SANT SERAPI

CARRER GORNALS

I TOOOTA LA URBANITZACIÓ DEL PINAR (fases 3,4,5).

En la meva intervenció vaig preguntar al senyor alcalde si havia consens entre tots els propietaris sobre si estaven d’acord a pagar tants quartos a canvi de les obres (un promig de 2000 a 5000 euros) segons la zona, la superfície de la casa, terreny etc... I vaig afegir que no entenia per que a Reus es fan pagar tantes contribucions especials sense que tots els veïns hi estiguin d’acord, per que no volen més obres o per que no volen pagar tants quartos. Hi ha llocs que no paguen mai contribucions especials, vull dir que els veïns no paguen les obres dels seus carrers. Com seria el cas de Cambrils. Els municipis on el veïns no paguen les obres dels seus carrers, al cap de l’any t’ aixequen menys carrers, es fan menys obres i les paguen totes l’ajuntament.

No entenc per que a Reus no es fa això. No entenc perque el GM del Partit Popular (BPPNIR), que es troba en principi a la oposició, vota a favor de totes aquestes contribucions especials, com si fos un altre membre de l’Equip de Govern. Per que CiU sempre vota en contra o s’absté. En fí, sobre això voldria fer una reflexió d’aquell mític OASI REUSENC, que es va portar a terme durant tants anys a dins del nostre consistori, on el senyor Mallol (del PP) potser en té una mica de culpa. De manera que a Reus mai havia enfrontaments entre Equip de Govern i Oposició. I per això semblava que a Reus mai hi havia una oposició com Déu mana. No sé, els del PARTIT POPULAR de Reus que facin el que vulguin, ells ja deuen tenir la seva tàctica política que els hi funciona força bé. Havent-hi també molta gent (catalans de Reus autèntics) que els voten de forma fidel cada any. Però m’ agradaria que el PP com a opositor “oficial” que és, rasqués una mica més contra l’equip de Govern, en aquest aspecte de pagar impostos i altres.

Despres va venir allò d’ ICV per a la defensa de un PLA DE TANCAMENT PROGRESSIU DE TOTES LES CENTRALS NUCLEARS. Una moció demagògica, on es demanava que es tanqués una central nuclear d’ Andalusia, i no feia cap esment d’ Ascó i Vandellós, que també s’haurien de tancar per les darreres fuites que tenen. Vaig fer una esmena, incloent-hi també lo de la BORSA DE GAS ARTIFICIAL QUE ES VOL FER A REUS, i no em va acceptar dita esmena, pel motiu del gas. Vaig tornar a fer una esmena referent només a les centrals nuclears catalanes i tampoc me la va acceptar, degut a que el Conseller de Medi Ambient de la Generalitat catalana és del seu partit, i per no anar en contra de la cúpula, no m’ ho va acceptar. El que no entenc és que el títol de la moció era EL TANCAMENT PROGRESSIU DE TOTES LES CENTRALS NUCLEARS, i no es feia cap referència a ASCÒ I VANDELLÓS.

CiU van presentar les seves dues mocions les quals vam votar a favor i versaven sobre la sol.licitut d’una tercera línia concertada a l’ escola Pare Manyanet de Reus i la gestió de l’aeroport de Reus, que depengués més del Ajuntament, Cambra de comerç, etc...jo vaig presentar la esmena que es digués aeroport Antoni Gaudí de Reus, i el senyor Carles Pellicer (CiU), em va respondre que això no pertocava en aquesta moció. Li vaig replicar que almenys en aquesta moció de l’aeroport es tingués en compte la conservació eterna del segles pels segles del nom de AEROPORT DE REUS i això es veu que era evident. Una moció de CIU aprovada per unanimitat. Durant el moment de la votació vaig pensar que possiblement el senyor Pellicer serà Alcalde de Reus pel 2011, guanyant CiU per majoria absoluta, sense tenir que pactar amb ningú. Això sí, potser haurà de plegar de ser diputat del Parlament Català (on es cobra gairebé 60.000 eurets bruts a l’any en concepte de dietes) i centrar-se només en la ciutat de Reus. En fí son elucubracións personals meves, que potser ratllen més la ciència ficcció que la realitat. Però ja veurem que passa pel 2011, per allò que diuen que molts cops la realitat supera a la ficció.

Despres el GM de la CORI vam presentar dues mocions, la primera versava sobre UNA REGIDORIA D’IGUALTAT DE LES DROGQUES. Una excel.lent moció redactada pel PIRATA, on es demanava que l’Ajuntament de Reus tingués en compte en crear una regidoria sobre la igualtat de drogues com l’alcohol, el tàbac i la marijuana, de forma que es fomentés millor l’ auto-cultiu de la marijuana amb cursets al Mas Carandell per a eliminar les màfies urbanes que trafiquen per la nostra ciutat. També en aqueta meravellosa moció, es demanava també la ubicació d’un centre d’informació de drogues en els baixos de la Capsa Gaudí, on hi ha la oficina de turisme i després també que es relacionés els efectes del cannabis amb les obres del Gaudí, que tant s’inspirava en motius de la natura per a portar a terme la seva arquitectura de fama universal.

Quan vaig acabar d’exposar el motiu em va semblar que hi havia una mica de rebombori a dins del Grup de CiU, per a replicar-me, però no es va fer. Ningú ho va fer. Es va sotmetre a votació i prou.

El mateix va succeir amb la següent moció que versava sobre zones blaves de Reus, on es demanava que l’ajuntament tornés el import de les multes de zones blaves a tots les ciutadans que les havien pagat, per que, no eren legals. Ja que la llei estatal diu que les denuncies de zones blaves han d’estar avalades per un agent de l’ autoritat on hi ha de ficar el seu número de xapa. O això o bé que el Vigilant d’AMERSAM aporti proves fotogràfiques dels vehicles sancionats, per que només son pressumptament culpables.

Així ha passat en altres Comunitats Autònomes (Balear, Castella la Mancha, Andalusia) on molts ciutadans han recorregut, han denunciat al ajuntament gastant-se 500 euros en judicis, i el jutje els hi ha donat la raó, sobre el fet de que les multes de zona blava, tal com es tramiten sense ser avalades per un GUARDIA URBANU, o agent de l’ autoritat, no son legals del tot i obliguen a dits municipis a pagar les costes judicials dels ciutadans que ho han denunciat.

En aquesta moció vaig esperar una rèplica del Regidor Eduard Ortiz (PSOE) que va callar com una tomba i el senyor Pérez va sotmetre aquesta moció a votació.

Sí que en canvi el senyor Ortiz em va replicar quan vaig preguntar sobre les multes de Reus, quantes s’ havien ficat durant el 2008, uns dos milions i pico d’ euros i em va respondre quan li vaig preguntar sobre la sanció al senyor Ramón Sans Ortoneda, el qual es manifestava pel centre de Reus, amb una pancarta preguntant si faltaven metges al HOSPITAL, la urbana el va multar amb 300 euros dient que feia publicitat en plena via pública. Jo vaig preguntar si va ser per aquest motiu o bé per que era amic meu.

El senyor Ortiz, més o menys em va respondre que “ell mai faria una cosa que faríem naltros” o quelcom semblant, no m’enrecordo, ja ho miraré a les actes del Ple. El que tinc clar es que possiblement em va acusar “mafiós” de forma indirecte. O aquesta fou la sensació que vaig tenir.

En fí, per assistir al Ple, tots els Regidor cobrem dietes de 600 euros i l’alcalde i tinents alcaldes cobren un pico més.

.