RSS

Opinió i acció

02 d'abril de 2009

El racó de les cues de pansa. Capítol 5

HISTORIA DEL MONÒLIT DE LA PLAÇA LLIBERTAT

Per l'ANZAME (aZm)

L'aZm 

La "pitxa de l'imperi" 

Molt poc se'n sap dels orígens del monòlit de la plaça de la Llibertat". Només es coneix que va ser construït per honorar a les víctimes de la Guerra Civil. Aquest va ser el seu inici i per més “inri” només hi constava el nom dels morts d’un dels bàndols. Interpretant que tenia que ser per les víctimes d’un costat i l’altre, no va quedar massa clara la definició o no convenia en aquells moments. És evident que amb els anys s’intentava dissimular el fet, però la gent ho tenia gola avall, que només era per uns. Després de embadurnar-lo amb pintures, etc. finalment va ser traslladat al Cementiri Municipal.

El monòlit no va neixer de l’idea dels que van guanyar la Guerra, sinó del propòsit de l’Ajuntament de Reus (Republicà) per honorar als que van donar la vida en defensa de la llibertat als camps de Vilallonga i Morell, durant la Guerra Carlina . Allí i van deixar la vida133 soldats de la Milícia Nacional de Reus(quines armes i estris es guarden al Museu de Reus), els fets van tindre lloc l'1 de Març del 1838. Per celebrar aquesta efemèride, l’Ajuntament, volia commerar el seu centenari amb la construcció d’ un obelisc de gran alçada i, al cap de munt, portaria una estrella de cinc puntes il•luminada. El 21 de Gener del 1938,la premsa donava la noticia de que, en el darrer consell municipal, es va acordar destinar designar 10.000 pessetes per la construcció de esmentat l’obelisc, perpetuant així, la memòria de les víctimes de la batalla.

L’arquitecte, Josep Simó Bofarull va ser l’encarregat dels planos i l’escultor

Antoni Aguade Granell, la corresponent maqueta.

Malauradament, el projecte va fracassar a conseqüències de la Guerra Civil va dissoldres la Corporació i l’arquitecte, Josep Simó Bofarull i Antoni Aguade Granell, van marxar obligats del pais. L’escultor va establir-se a Paris on es va dedicar a la pintura realitzant bastantes obres. Una de les peces que es conserven de l'escultor Aguadé, és la figura de Sant Pere instal•lada a la capella exterior situada damunt de la portalada de la Prioral Sant Pere.

No fora d’estranyar que el monòlit en qüestió, millor dit. els plànols, s’haguessin aprofitat els mateixos canviant la simbologia, ves a saber?. El que si és un fet demostrable, es que l’obelisc de la plaça de la Llibertat, ja estava previst abans de la Guerra Civil però amb finalitat diferent, era per unes altres víctimes i , sols passar que, les guerres ho emmerden tot.

Antoni Zaragoza Mercadé