RSS

Opinió i acció

19 de març de 2009

El racó de les cues de pansa. Capítol 4

LA COBLA REUS VA CELEBRAR EL 75 ANIVERSARI, AVUI JA EN FARIA 88 DE LA SEVA FUNDACIÓ

Per l'ANZAME (aZm)
Antoni Zaragoza Mercadé anzame

L'aZm, un alcalde de debò  

Autor 

La que seria la cobla reusenca per excel·lència va cercar acolliment dins la societat de l’època, però despres d'acudir a diferents entitats, va ser ben rebuda al Foment Nacionalista Republicà, que tenia la seu al carrer la Perla, local que, desprès de la guerra va passar a ser caserna de la Guàrdia Civil, Reus Deportiu i, finalment, enderrocat l’edifici es convertí en botiga d’esport que ocupa tot l’edifici.

Els mateixos músics de la Banda Municipal, van ser els primers en preocupar-se per les aspiracions dels joves sardanistes. El mestre Rosell primera tenora de la Cobla Principal de la Bisbal, es va interessar oferint els seus coneixements al que mes tard seria tenora de la nostra cobla, Josep Vidal. Així l´any 1921, es formava la Cobla Catalunya de Reus, de la que foren els principals promotors: Pere Llorens, i Joan Trill, amb la col·laboració del sardanista Antoni Salas.

Amb el temps la formicació va anar evolucionant amb tota classe d'èxits fins arribar al 1971 que va celebrar les noces d’Or. Aprofitant la commemoració, novament la cobla havia experimentat importants canvis aleshores restava formada per les següents persones: Joan Barberà, Miquel Carbonell, Alfons Barenys (fill) Marià Gil, Josep Turú, Francesc Martí,, Lluís Carreras, Pere Llorens, Marc Amigó, Alfons Barenys (pare), Jaume Alemany i Josep Gual.

La Cobla Reus, va seguir oferint ballades de sardanes per mantenir l’ambient sardanista de la ciutat. La segona etapa de forma oficial, després de la Guerra Civil, va iniciar el 1r. Concurs Comarcal de Sardanes, al Parc d’esports del Reus Deportiu, a càrrec de la cobla Albert Martí i que organitzava la secció sardanista de l’Orfeó Reusenc i patrocinava la Jefatura Comarcal de Educación y Descanso. L’acte va tenir lloc el 27 d’abril del 1947 i el jurat estava integrat per les persones següents: Antonio Pujadas (President) Salvador Daroca, de Les Borges del Camp, Magí Segalàs de Reus, Antonio Gelonch de Castellvell del Camp, Antonio Martí de Castellvell del Camp, i Jordi Pàmies de Reus (Secretari).

Efemèride que podem celebrar amb joia, commemorant la nostra dansa que, sens cap mena de dubte, és “ la mes bella de totes les danças que es fan i es desfan”.