RSS

Opinió i acció

28 d'octubre de 2008

Els dimarts, entera't del que passa, amb el Ramon Sans. Capítol 7

CORI - Oficina de Comunicació

Ramon Sans. 79 anys. Casat. Ex-lampista i ara pagès. Apodat a la "mili" com "el rojo". Ex-campió provincial d'atletisme. Té una filla i una fill. Afiliat a la CORI des del 2007. Portaveu de la gent gran i de Medi Ambient del GM de la CORI a l'ajuntament.

Ramon Sans Ortoneda 

S'acosta el dia de la castanyada i “tots sants”, festes populars, familiars i religioses no ho sé perquè els temps canvien. Actualment tot és diferent de quan era petit, la situació econòmica de les famílies ha fet que disposin de mitjans de transport propi que els permet celebrar les festes fora de la ciutat.

Abans existien les castanyeres, dones d'edat avançada que tapades amb manteletes per no passar fred, oferien el seu producte en alguns indrets de la ciutat. Actualment són els estudiants els que venen castanyes, em sembla que és per ajudar-se a pagar el viatge de fi de curs.

La rifa de confitura es considerava una festa gran, es celebrava a la plaça del Mercadal i acabada la guerra els clubs esportius i algunes societats cultural-recreatives, permeses pel règim, rifaven a les seves seus socials. Es pot dir que hi participava tot el poble, actualment crec que aquesta festa ha perdut esplendor, les segones residències tal vegada siguin les culpables.

La castanyada es celebrava amb la família, tots estaven obligats a participar-hi. Avui en dia els joves son més independents a l'hora de qualsevol celebració.

El dia 1 de novembre consistia i consisteix, això no ha canviat, en la visita al cementiri, ofrena floral als familiars difunts. Tot era senzill, els pagesos cultivaven flors, les venien als comerciants i aquests al públic en general. Al carrer de la Concepció n.8 es comercialitzaven quantitats enormes de crisantelms. El que no es venia per “tots sants” es feien parades de flors a la Plaça Catalunya, alguns pagesos feien parades de flors al mercat directe al públic.

Reus ha crescut en població, el cementiri és més gran i les autoritats han convertit la mort en un negoci important. Ha canviat la manera de viure i hem creat noves necessitats, però per molt que canviem la decoració tot és igual que fa milers d'anys. Naixem, creixem i morim. Actualment el dia de “tots sants” recordem els nostres amics i familiars morts.

Ademés de les persones també ha canviat la naturalesa, abans per “tots sants” feia molt fred, ara la temperatura és més calurosa, per exemple acabo d'arribar de l'hort i estan florint les auberginieres.

Curiosament els serveis funeraris locals celebren 10 anys amb una conferència i taula rodona inclosa, em sembla que intenten crear nous ¿serveis? Per augmentar els ingressos? Actualment un enterrament costa de mitjana 2.200 euros, caixa inclosa. Sra. Empar Pont com a consellera delegada dels Serveis Funeraris de Reus, que se li veu el llautó, que cobra cada mes com a component de l'equip de govern i càrrecs afegits?

En algun lloc quan en alguna llar es produïa una defunció es llogaven dones anomenades “ploraneres”. Sra. Pont podria crear aquest nou servei a les funeràries, donaria beneficis. I encara l'hi recomano una últim servei que tindria molt èxit i és que abans quan es vetllava un mort a la mitjanit es prenia el cafè, seria molt demanar que poséssin un bar digne (negoci segur) a la Funerària?

RAMON SANS ORTONEDA

DNI 39742147