RSS

Notícies

18 de febrer de 2008

La Cara B del Ple de Gener

La mili, la maria i el PAM protagonistes de la jornada.

CORI - Oficina de Comunicació

PIM (PAM) PUM retronava pel Consistori

Històries de la Puta Mili 

Aquest ha sigut el primer Ple de l’any 2008. Un any que acabat amb 8 podria representar el símbol de l’infinit.

En primer lloc cal comentar que vam presentar dues mocions molt interessants.

La primera es tractava d’ubicar un horts al Tecnopark de Reus, al voltant del nou hospital que l’Ajuntament vol construir pel 2010, data en la qual ja estarà enllestit. En aquests horts, el nostre Grup Municipal vol que els habitants de Reus majors d’edat, puguin cultivar qualsevol tipus de planta natural al cent per cent (lliure de transgènics), però enfocant-ho cap a la llibertat individual, també preteníem que es poguéssin cultivar plantes de marihuana amb finalitats terapèutiques, medicinals i lúdiques, ja que existeix una llei de 1967, que permet el cultiu d’aquest especímen, i això ho vam lligar amb Sant Canut, una festivitat folclòrica, alternativa i semiclandestina, que es celebra a Reus i arreu cada 19 de gener. De manera que en aquesta moció, també voliem que el dia de Sant Canut (un rei d’origen danès del segle XI), també formés part del calendari de les festes locals.

Evidentment la resta de partits del consistori, van votar en contra d’aquesta moció, inclòs els companys d’Iniciativa, que sempre fan gala de que son antisistema i que volen legalitzar el cannabis i els seus derivats. Però en el cas de Reus, semblen tot el contrari. Ningú va fer cap posicionament ni comentari d’aquesta moció, simplement es va sotmetre a votació i prou, segur que per no esbombar-ho encara més. De totes maneres entenc que un Mosso d’esquadra com l’Ernest Paris no pot votar a favor de legalitzar la marihuana. Quines coses més rares que passen a ICV, no?

Només l’alcalde de la ciutat, el senyor Lluís Miquel Perez, uns dies abans del Ple, em va comentar que segur que demanaria que retiressim aquesta moció, però no ho va fer. Encara així prometo que seguirem treballant sobre aquest tema.

La següent moció fou idea del senyor Ramon Sans Ortoneda, el jaio de la CORI. Ens va regalar la idea de crear un mercat en un espai urbà de la ciutat, on els pagesos puguin vendre els seus productes als ciutadans, directament des de l’hort, sense intermediaris pel mig. Això anava adreçat als col.lectius de la tercera edat o ciutadans amb escasos recursos econòmics, perque puguin comprar fruita, verdura, etc. a preus més baixos. Naltros ho vam enfocar per recuparar l’antic mercat ambulant que es feia a la plaça Mercadal. Evidentment tots els partits menys CiU (que es va abstindre) van votar en contra.

També el senyor alcalde m’havia comentat d’antuvi quelcom sobre una manca de qüestions higièniques, si això es fes en un lloc hipotètic com la plaça del Prim o la plaça Llibertat.

Aquestes dues mocions, van quedar totalment eclipsades també de cara als mitjans de comunicació, perque aquest Ple ordinari, era més aviat per a comentar i exposar qüestions del PAM (Pla d’Acció Municipal), vull dir que era com una mena d’aquests plens temàtics, com el d’ordenances o pressupostos, on cada grup municipal havia de comentar les qüestions que els hi semblava bé o malament sobre el PAM.

Naltros, totalment igonorants de la qüestió ens va agafar totalment en calces, en primer lloc perquè no vam poder consultar el contingut del PAM del 2008, gairebé fins dos dies abans del Ple. Així com els altres grups municipals de la oposició van poder realitzar un bon discurs sobre aquest tema municipal, naltros vam criticar les qüestions del casal de joves ubicat als jardins de la palma, fet que fins ara no hi ha gaire informació i quelcom més sobre la mala ubicació del nou hospital al tecnopark, per culpa del soroll dels avions que hi aterren o despeguen.

Em va sorprende molt la intervenció del PP, que fos tan positiva amb l’equip del govern, tot plè de lloances i comentaris sobre la bona gestió que fa el tripartit. I fou palès llavors que el PP de Reus dóna suport al tripartit desde l’ombra (sense fer soroll i parant la mà). CiU en canvi no feu res més que criticar i criticar, fins que va caure en el parany de criticar també a INNOVA, acusant de poca transaparència i opacitat, però es van tenir que callar la boca, quan el senyor Ortiz, els hi va insinuar que pleguéssin o abandonéssin l’ens municipal, malgrat la bona feina que estaven fent.

Al mateix temps es va sotmetre a votació la creació d’una EPEL, una entitat pública empresarial per a controlar les empreses municipals d’INNOVA que són fora de mercat, vull dir que a partir d’aquell moment INNOVA SL, es divideix en una Societat limitada i en una EPEL. Aquí el grup municipal de la CORI pot participar com a testimoni, sense dret a vot ni a fer propostes. I això segons l’alcalde fou un gest de bona voluntat de l’equip del govern, que fins ara ens tenien discriminats, en no formar part del seu consell administratiu (per tenir la mateixa proporcionalitat al Ple). Per això la CORI al principi ens vam plantejar d’abstenir-nos o votrar en contra, però finalment vam decidir a votar favorablement, i entrar a formar part de la EPEL com a testimoni i obtenir la mateixa informació que els altres grups polítics que formen part del seu consell d’administració. Algo es algo, podríem dir.

En quant a l’apartat de preguntes, vam incidir sobre el monument dels “martirs” que hi ha al cementiri de Reus, preguntant com incidia la llei de memòria històrica, en el fet de que aquest monument estigués ubicat en un lloc on hi ha tants reusencs/es enterrats, víctimes del bombardeig de la Guerra Civil, per part de l’aviació franquista. La senyora Empar Pont (ERC), va respondre que el monument en qüestió, ja no tenia cap símbol franquista, i que quan es va retirar de la plaça llibertat al cementiri municipal, fou declarat com a monument conmemoratiu a les víctimes de la Guerra Civil, per part dels dos bàndols.

Després la moció que presenta CiU sobre la creació del policia de barri a Reus, jo vaig interpelar que m’abstenia a votar a favor o en contra, tot i dient que allò ja era una proposta de temps del senyor Tomàs Gilabert Boyer, i trobava incomplet el fet de que s’obviés la figura del robocop de barri.

També hi havia una altra moció de CiU amb finalitat electoralista (per les generals), de declarar tot el barri Sant Josep Obrer (Mas Pellicer i Mas Abelló), perque entrés dins del projecte de la llei de barris de la Generalitat, tal com va succeir temps enrera amb el barri del Carme. Jo vaig votar favorable, però vaig recalcar que també hi havia altres zones de Reus molt necessitades d’arrenjaments i sanejament, com el Barri Montserrat.

L´equip de govern també demanaven el vot favorable per aprovar un credit de doscents vint mil euros a través de GUPSA, per posar en funcionament la Capsa Gaudí. Evidentment vaig votar en contra, trobant una aberració que la ciutat encara es tingués que endeutar molt més, per la Capsa Gaudí, després d´haver-nos gastat 11 milions d’euros.

De totes maneres el plat fort del Ple, no fou només el PAM. En un moment del Ple es volia aprobar el nomenament de 10 o 15 persones de confiança per formar part de la comissió d’esports de l’Ajuntament. En la llista presentada per l’alcalde, el GM de la CORI va detectar la presència d’un senyor del Consell Comarcal de l’Esport, anomenat Josep Bartolí Guillemat, que fa uns deu anys es dedicava (junt amb son germà Joan) a xivar-se a l’exèrcit espanyol de la gent que deixava de fer la prestació al Conselll Comarcal del Baix Camp. En aquest punt, l’alcalde em va demanar probes per demostar-ho (com si fós un jutge), i li vam explicar que precisament els jutges (autèntics) ja havien absolt a reusencs insubmisos acusats pels “Germans Bartolí”. Finalment vam poder deixar constància que aquests personatges no mereixen la nostra confiança per fer res d’interessant per la gent de Reus. El seu passat els avala.

En fi, tots els Plens, tenen quelcom interessant i juantxi, que t’acaben enganxant com si fóssin un culebró per capítols. És un espectacle digne de veure en directe i al natural, com si fós una obra de teatre del CAER (gratuïta per alguns i lucrativa per a uns quants). De totes maneres per si us interessa, aviat podrem veure els plens en directe i de forma íntegre a través d’un nou canal de televisió local, que es dirà, Canal Ajuntament. Potser d’aquesta manera volen aconseguir que pugi encara més l’abstenció i jo acabi sent alcalde de Reus per allí al 2011.

Apa, i visca la revolució juantxi reusenca, que per un lloc o altra havia de petar.