- Portada
- Tele Cori
- Notícies
- Vídeos
- Publicitat
- Agenda
- Galeria
- Documentació
- Opinió i acció
- La cara B del Ple
- Enquestes
- Juantxisme
- Història
- Contacte
- Col·labora
Notícies
La cara B del tercer Ple
Crònica del Ple del dia 10 d'octubre del 2007
Ja sigui a través de les nostres iniciatives, ja siguin les de l'Alcalde, la CORI marca el camí d'aquesta legislatura.
SIC
Realment fou un Ple històric per a la ciutat de Reus, degut a que s'aplicava per primer cop una regularització "consensuada" per tots els partits polítics en quan a mocions, precs i preguntes. Això ja fa temps que es remenava per part de l'Alcalde, que ja estava fart de suportar mocions sobre "follòdroms", pàrquings gratuïts més grans del món i convocatòries de referèndums sobre la independència de Reus vers a Tarragona.
Degut també a que els Plens solen començar a les 13 h del divendres de finals de cada més, ens trobàvem amb el cas de que tant els regidors de l'equip de govern com de l'oposició, a les 4 de la tarda encara no havien dinat i ja tenien ganes de marxar, i debatre les mocions de la Cori allargaven la durada del Ple el doble del previst.
D'aquesta manera s'han tret de la màniga això de regularitzar el Ple per limitar la meva participació com a regidor de l'Oposició Juantxi. La reunió que es va portar a terme en la Junta de Portaveus del dia 5 d'octubre, semblava que era per negociar tot això mitjançant un consens polític, però ja estava tot negociat per part seva. O sigui que entre ells cinc (PSOE, ERC, ICV, PP i CIU) ja s'havien ficat tots d'acord, però van fer aquesta reunió de portaveus per quedar bé de cara a la galeria. En teoria tots els grups municipals havien de portar les seves propostes sobre regulació del Ple i arribar a un acord. La CORI també havia redactat una proposta, que es trobava en les antípodes de la que havia redactat el senyor Ortiz del PSOE. El Grup dels Socialistes, proposaven la reducció de temps i intervencions, el de la CORI era tot el contrari, durada mínima del Ple de 6 hores, un mínim de 4 i un màxim de 10 mocions, precs i preguntes sense límit,etc. Fins i tot una proposta INNOVAdora que consistia en crear un apartat de participació ciutadana al final de cada Ple, de manera que tots els ciutadans que assiteixin als Plens municipals com a oients-testimonials, puguin intervindre, directament, fent precs i preguntes a les autoritats.
Totes aquestes propostes les debien trobar escandaloses però no es van pronunciar en aquest aspecte, simplement es va acabar d'amanir les propostes del senyor Ortiz, donant lloc a que les intervencions de temps cronometrat segons el número de regidors de cada Grup Municipal que proposava el Partit Popular (on deia 5 minuts la CORI, 8 minuts el PPC i 12 minuts CIU), seguint els seus criteris de parietat electoral. Això va derivar a que la resta de partits, desviéssin aquest afer de cronometrar el temps, cap a limitar les intervencions quedant de forma definitiva 2 precs o preguntes per a la CORI, 3 ICV-ERC-EUIA, 4 PPC, 7 CIU i 7 el PSC. En quant a mocions tots els Grups Muncipals en podien presentar fins a 2.
La veritat és que quan vaig assistir-hi, tot eren fets consumats i si et negaves a negociar s'hauria de sotmetre a votació i convertir-ho en Decret LLei, de forma que quelcom que s'han tret de la màniga, es convertís en un afer totalment inamovible.
O sigui que haurem d´esperar fins al 31 de desembre on es farà una valoració sobre el nou funcionament d'aquests nou tipus de Plens regulats pel BPPNIR i es sotmetrà a votació de forma definitiva (ja avancem que la CORI aquest cop ens negarem a renogociar ni a consensuar res, que signifiqui mermar, encara més, el Dret Democràtic de participació vers la teva llibertat d'expressió política, siguis juantxi, friki, d'esquerres, de dretes o de la PRIM).
I sobre el que es decideixi, actuarem per la via legal.
Arrel de tot això, el senyor Alcalde de Reus, va manifestar a l'acabar el Ple d'ordenances, que estava content i conforme amb aquesta nova regulació, aplicada ja el passat dia 10 d´octubre, perque la qüestió de mocions, precs i preguntes havia durat uns 80 minuts, a banda de tot el tema de votació d´Ordenances i exposició de motius, justificació de vots, etc.(uns 120 minuts en total).
En quant a mocions naltros vam presentar les dues que per la “llei local”, més coneguda com la “Llei Pérez”, ens pertoquen a partir d'ara. Tractaven sobre la ubicació de figures indicadores tipus "ninots" (a l'estil Port Aventura) amb la figura de l'arquitecte Gaudí, per senyalitzar per tot Reus com arribar al Gaudí Centre, degut a que encara hi ha molts reusencs que desconeixen la seva existència i finalitat, de manera que hi ha molts ciutadans que creuen que això del Gaudí Centre, simplement és una botiga de música. Això fou votat totalment en CONTRA per unanimitat pel BPPNIR, argumentant que això "afectava a la solemnitat i respecte de l'arquitecte Gaudí" (Sr.Pellicer dixit), i "que el patronat de turisme ja tenia altres estratègies per a promocionar la Capsa Gaudí, més efectives que això de ficar ninots indicadors com el Port Aventura" (Teresa Pallarès dixit).
Després vam proposar una moció, on els ciutadans de Reus que portaven 50 anys seguits ininterrompudament empadronats a Reus no paguéssin impostos municipals i els que portaven 5 anys que se'ls hi congeléssin durant els propers quatre anys. En aquest afer tothom va votar en contra i es va escandalitzar, dient que "això portaria a la ruïna la ciutat, perquè hi ha més d'un 70% de ciutadans que ja porten aquesta xifra d´anys seguits empadronats". L'alcalde però va fer l'ullet a la nostra demanda de crear una Comissió per a la Reducció dels Impostos Municipals.
En quan a Precs vam demanar que la CORI com a Grup Municipal al qual se li denega l'entrada a INNOVA, s'ens passin les actes sobre el que s´ha dit i decidit al seu Consell d´Administració, aquí l'alcalde hi va accedir i va comentar “que mentre vostè estigui fora d'INNOVA se li passarà les actes”. I com a pregunta vam tractar el futur de la FIRA DE MOSTRES,sobre el projecte,cost econòmic i de temps sobre el nou Palau Firal, si es recuperaria els euros invertits en la remodelació de l'antic Palau Firal, etc...
Després la CORI vam votar totalment en contra de les Ordenances Muncipals, malgrat que l'Alcalde em va persuadir instants abans per a votar a favor si em sentia d'esquerres i solidari, ho devia dir per això de les subvencions dels pisos a la gent jove i allò de que la tercera edat estigués exempta dels impostos dels seus guals ubicats al centre de la ciutat.
Jo vaig justificar el meu vot en contra, de la manera política més juantxi que vaig poder, per que aquests no eren suficients motius per pujar els impostos el 3'5% de mitja de l'IPC, enlloc del 2 per cent estipulat a nivell estatal, i que coincideix amb la pujada dels sous de l'alcalde i companyia. Evidentment cap dels membres de la CORI (de moment) sóm economistes, per això les intervencions del sr.Gallardo del PP i les del sr.Felix Oliva (CiU) van ser més tècniques i precises que les nostres, això si, si els haguéssis posat parlant dels impostos de Santpedor, o Cornellà, haguéssin quedat igual de “guapus” i haguéssin col.laborat en igual forma a que els ciutadans de Reus cada cop paguéssim menys impostos. Al final, el vot de les Ordenances Municipals fou 14 a favor i 12+1 en contra.